AMBASADOR SAD U SRBIJI: EKSTREMNO SAM ZADOVOLJAN KADA SAM VIDIO DA SU VUČIĆ I ZELENSKI SJELI DA RAZGOVARAJU

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill u intervjuu za Glas Amerike govorio je, između ostalog, o sastanku predsjednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Volodimira Zelenskog, kao i o sankcijama Rusiji.

 

 

Na pitanje da li sastanak predsjednika Srbije i predsjednika Ukrajine u Atini s jedne strane, i insistiranje Srbije da se iz Deklaracije usvojene u Atini izbaci dio o sankcijama Rusiji, vidi kao balansiranje Vučića, on ističe:

 

 

To ćete morati da pitate gospodina Vučića, ali naša pozicija je veoma jasna – svi treba da se priključe sankcijama Rusiji, posebno zemlje koje teže da se pridruže EU.

 

 

Mislimo da je to ispravna stvar – rekao je američki ambasador I podsjetio da su mnoge male zemlje uvele sankcije Rusiji iako im to nanosi štetu.

 

 

Istakao je da bi volio da Srbija uradi isto.

 

 

Voljeli bismo da Srbija uradi isto i da to bude dio njenog puta ka euroatlanskom sistemu.

 

 

Kada je riječ o sastanku sa Zelenskim, ja sam bio ekstremno zadovoljan kada sam vidio da su srbijanski i ukrajinski predsjednik sjeli da razgovaraju. Srbija i Ukrajina imaju dugu historiju, uvijek su se dobro slagale, imale dobre odnose, i zato mislim da je važno što su se sreli, razmijenili mišljenja i razgovarali o tome šta budućnost donosi.

 

 

Jer, bit će promjena, ovaj rat neće trajati zauvijek i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Ali, vjerujem da su protekli mjeseci bili važni za narod u Srbiji da vidi kakva je zaista Rusija, i da Srbija treba da se pomjeri zapadno – istakao je Hil.

 

 

 

(Hayat)

(175)

AMBASADOR SAD U SRBIJI: EKSTREMNO SAM ZADOVOLJAN KADA SAM VIDIO DA SU VUČIĆ I ZELENSKI SJELI DA RAZGOVARAJU

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-