SKANDALOZNO! Iako su u pritvoru, Dodikove bankarke dobijaju platu u iznosu od 5.000 KM

Prema nezvaničnim informacijama, Vujnićeva i Injac se u preduzećima i dalje vode kao da su na godišnjem odmoru, pa nastavljaju mesečno da primaju 4.000 KM, odnosno 5.000 KM i pored toga što ne dolaze na posao.

 

Direktorke Investiciono razvojne banke RS Snežana Vujnić i Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac, iako se nalaze u pritvoru, i dalje primaju ogromne plate.

Prema zakonu o državnim službenicima i mišljenju Sindikata uprave, čim nekome bude određen pritvor mora automatski da bude suspendovan sa posla. Međutim, izgleda da to ne važi za IRB RS i Agenciju za bankarstvo RS.

Injac i Vujnićeva uhapšene su krajem marta u akciji „Lavina“ zbog sumnje da su, sa ostalim uhapšenim, nelegalnim poslovima bankarskom sistemu pričinili štetu veću od 123 miliona KM.

Iako je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor, Sud BiH im je 2. aprila odredio kućni pritvor i mere zabrane putovanja i sastajanja sa drugim osobama.

Prema nezvaničnim informacijama, Vujnićeva i Injac se u preduzećima i dalje vode kao da su na godišnjem odmoru, pa nastavljaju mesečno da primaju 4.000 KM, odnosno 5.000 KM i pored toga što ne dolaze na posao, piše EuroBlic

Prema zakonu o radu, niko ne može da ima više od 30 dana godišnjeg odmora, a ove direktorke su već više od 40 radnih dana u kućnom pritvoru. Nezvanično saznajemo da je Injac nakon hapšenja prvo bila na bolovanju, a zatim otvorila godišnji odmor.

Na novinarske upite o njihovim primanjima i trenutnom statusu u IRB i Agenciji za bankarstvo, iz tih institucija su izbegavali da odgovore. Portparol IRB RS Zoran Popović rekao je da ne može da odgovori na to pitanje, jer je većina radnika na bankarskim igrama u Međugorju i da zbog toga ne može da proveri status Vujnićeve.

Ni iz Agencije za bankarstvo nismo uspeli dobiti odgovor. Portparolka Sanja Zec rekla je da ne može da daje informacije o statusu Slavice Injac i da je to privatna stvar. Ona je tražila da kažemo u kojem kontekstu pišemo i da im pošaljemo tekst, pa će odlučiti da li će odgovoriti na naše pitanje. Na kraju su samo odgovorili da je ona još zaposlena i da joj teče mandat.

U Tužilaštvu BiH su potvrdili da je istraga protiv Vujnićeve, Injac i drugih osoba u završnoj fazi i da bi uskoro mogla biti podignuta optužnica.

Akcija „Lavina“ pokrenuta je 31. marta, a istraga se vodi protiv ukupno 24 osobe osumnjičene da su prouzrokovali štetu od oko 123 miliona maraka, te pribavili nezakonitu korist od najmanje 115 miliona KM. Uhapšeni su delovali kao organizovano i povezano zločinačko udruženje.

Počinili su niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno pri dodeli višemilionskih kredita i bankarskih garancija. Kredite i garancije davali su preduzećima čiji su vlasnici povezani sa Bobar grupom, a znali su da naplate neće moći da se realizuju.

Izvor : slobodna.bosna

(38)

SKANDALOZNO! Iako su u pritvoru, Dodikove bankarke dobijaju platu u iznosu od 5.000 KM

About The Author
-