Vogošća: Povećan broj saobraćajnih nezgoda, većina krivičnih djela „teška krađa“ ostaju nerasvijetljena

Iako je prema “Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području općine Vogošća za 2015. godinu” generalno data pozitivna ocjena stanja sigurnosti na području ove općine, pojedini pokazatelji govore potpuno suprotno.

 

Naime, tokom 2015. godine na području općine Vogošća evidentirano je 560 saobraćajnih nezgoda, što je više nego u prethodnoj 2014. godini, kada je evidentirano ukupno 556 saobraćajnih nezgoda. Pored toga, Vogošća bilježi znatno veći broj povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama, čak za petnaest ili 24,19 posto, u odnosu na isti period protekle godine.

Zatim, iako se u Vogošći bilježi smanjen broj krivičnih djela “teška krađa” u odnosu na prethodnu godinu, broj rasvijetljenih slučajeva ostao je skoro isti. Od ukupno 118 krivičnih djela, rasvijetljeno je svega 45 krivičnih djela „tečka krađa“. Dakle, čak 62 posto krivičnih djela “teška krađa” u 2015. godini ostalo je nerasvijetljeno! U ovoj općini teške krađe su najčešće vršene provaljivanjem u kuće, poslovne prostore, vikendice, stanove i vozila. Sudeći po pokazateljima, loša situacija je i sa rasvijetljenim slučajevima na polju razbojništva, od čega je od ukupno prijevljenih sedam, riješena samo dva slučajeva ili ukupno 28, 5 posto.

Pozitivan pokazatelj je da u Vogošći u 2015. godini nije bilo izvršenih krivičnih djela ubistvo i ubistvo u pokušaju.

(21)

Vogošća: Povećan broj saobraćajnih nezgoda, većina krivičnih djela „teška krađa“ ostaju nerasvijetljena

| Crna hronika, Slider |
About The Author
-