VELIKA MISTERIJA U SRBIJI: Nakon što se mladić utopio u jezeru, počele se dešavati čudne stvari?

Priča o srpskom Loch Nessu, odnosno navodnom čudovištu iz Borskog jezera decenijama ne napušta stanovnike Istočne Srbije. Priča o bezobličnoj sjenki sa krilima i konjskom glavom, koja izlazi iz vode i zastrašuje ljude, široko je rasprostranjena.

 

A sve je, prema sada već čuvenoj urbanoj legendi, počelo onog dana, kada su se jedne večeri u Borskom jezeru kupala dva mladića.

Naime, za srpski Loch Ness prvi put se čulo krajem 80-ih godina… I dan-danas kolaju priče o njemu, iako istini za volju, bez empirijskih, ili bolje reći – zadovoljavajućih objašnjenja o navodnom mističnom čudovištu.

Stanovnici okolnih sela pričali su da njihova stoka koju su dovodili da se napoji na jezeru misteriozno nestaje, čak i tokom dana.

Veliku avetinjsku životinju koja živi u jezeru prvi je, prema legendi, pomenuo neki mladić po imenu Marko, kojem se navodno najbolji drug Milan utopio dok su se zajedno jedne večeri kupali u jezeru. Kasnije su, međutim, mnogi to odbacili, povezujući njegovo “trabunjanje”, kako su ga nazvali, sa njegovim mentalnim stanjem nakon gubitka prijatelja.

Stanje mu se ubrzo, legenda dalje kaže, u potpunosti pogoršalo, da bi konačno završio u sanatorijumu.

Misterija čudovišta iz Borskog jezera mučila je stanovnike istočne Srbije godinama, te ne čudi što su zastrašujuće priče, čudovište iz Srbije stavile u red sa legendarnim čudovištem iz Loch Nessa. Mnogi su bili do te mjere znatiželjni da su sami noću odlazili na jezero, ne bi li se susreli sa čudovištem.

Tvrdnje starca Milivoja R, međutim, vrlo su zanimljive:

– Jedne noći sam krenuo da lovim soma i neka podvodna struja me je iznenada odvukla prema sredini jezera, tamo gdje je najdublje. Bila je mjesečina neka, kao reflektor da je onaj gore upalio, pa mi lampa nije ni trebala. Voda mirna, ogleda se mjesec, divota jedna. A onda mi se iz čista mira čamac zaljuljao toliko da samo što nisam ispao iz njega – uvjereno je tvrdio on.

Starac je na mjesečini navodno vidio da je čudovište ogromno, kao dva njegova čamca najmanje.

– Ličilo mi je na neku veliku ribu s krilima i glavom kao kod konja. Pljusnulo je nazad u vodu, a ja sam samo pao u čamac onako poleđuške. Ležao sam onako, pokrio glavu rukama, a čamac se tresao kao lud – reče on.

Sve je trajalo oko minut, a čamac je poslije počeo da se smiruje. Starac od straha nije smio da spusti veslo u vodu, i tu je dočekao zoru. Posle toga nikada nije sjeo u čamac, niti je otišao na pecanje.

Tako je priča o čudovištu iz Borskog jezera, poduprta raznim pričama postala urbana legenda koja se decenijama prepričava. Praktično nema čovjeka koji živi u istočnoj Srbiji, a i šire, da nije čuo za navodno čudovište.

(374)

VELIKA MISTERIJA U SRBIJI: Nakon što se mladić utopio u jezeru, počele se dešavati čudne stvari?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-