UN pokušava spriječiti glad u Gazi: ‘Problem nije samo u hrani’

Ujedinjeni narodi (UN) još se uvijek bore u pokušaju sprječavanja gladi u Pojasu Gaze i iako je došlo do određenog poboljšanja u koordinaciji s Izraelom, isporuke pomoći u enklavu i dalje nailaze na poteškoće, rekao je jučer viši dužnosnik UN-a.

 

 

 

Voditelj Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranom palestinskom teritoriju Andrea De Domenico je rekao da se isporuke pomoći unutar Gaze suočavaju sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim tačkama i da je prošle sedmice odbijeno 41 posto zahtjeva UN-a za isporuke pomoći sjevernoj Gazi.

 

 

 

“Za svaku novu priliku koja nam se pruži, pronaći će se još jedan izazov”
“Mi plešemo ples u kojem radimo jedan korak naprijed, dva koraka unatrag ili dva koraka naprijed, jedan korak unatrag, što nas u osnovi uvijek ostavlja na istoj tački. Za svaku novu priliku koja nam se pruži, pronaći će se još jedan izazov s kojim ćemo se nositi. Tako da nam je zaista, jako teško doći do mjesta na kojem bismo željeli biti”, rekao je De Domenico.

 

 

 

UN se dugo žalio na prepreke pri dopremanju pomoći te distribuciji iste širom Gaze. No, globalni bijes zbog humanitarne krize u enklavi, koja broji 2.3 miliona ljudi, eskalirao je nakon što su u izraelskim zračnim napadima 1. aprila ubijeni humanitarni radnici World Central Kitchen.

 

 

 

Izrael je od tada odobrio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernu Gazu i privremenu upotrebu luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uvjeti za američku podršku Izraelu u slučaju da neće djelovati.

 

 

 

“Problem nije samo u hrani”

 

 

“Došlo je do stabilnog porasta broja kamiona koji su ušli”, rekao je De Domenico dodavši da UN ne zna koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu. No rekao je i da fokus također mora biti na poboljšanju pristupa toj pomoći unutar Gaze.

 

 

 

“Problem nije samo u hrani. Problem je u tome što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od jednostavnog unošenja brašna. Voda, sanitarni uvjeti i zdravlje su ključni uvjeti za suzbijanje gladi”, rekao je.

 

 

 

Američki dužnosnici primijetili su stabilan napredak u količini pomoći koja ide u Gazu, saopćilo je u utorak američko ministarstvo vanjskih poslova, ali još uvijek nije na željenoj razini i Washington radi na tome da to poboljša.

 

(Raport)

(10)

UN pokušava spriječiti glad u Gazi: ‘Problem nije samo u hrani’

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-