U AUTORSKOM TEKSTU KECMANOVIĆ OPTUŽUJE: “RS nema teritorijalne pretenzije prema FBiH, dok bošnjački kantonu imaju prema RS-u”

Kecmanović je rekao da će, “ako se BiH raspadne, secesija Republike Srpske biti suvišna.”

 

 

 

Profesor emeritus Nenad Kecmanović izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik želi da neutrališe međunarodni nadzor u BiH koji je prerastao u protektorat, a lažni visoki predstavnik djeluje kao diktator.

 

 

 

Kecmanović je rekao da je vrijeme trajanja “nadzora” u Dejtonu oročeno na 10 godina, a da visoki predstavnik i poslije 30 godina sjedi u BiH, stranci su u Ustavnom sudu, a protektorat se miješa u unutrašnje stvari suverene BiH.
On je ocijenio da je BiH ostala nedovršena, neuspjela, nefunkcionalna, propala država i da je de fakto u poluraspadnutom stanju, ali ne zbog predsjednika Dodika, Dragana Čovića ili Bakira Izetbegovića, nego zbog strategije supersile /SAD/ da potkopa Dejtonski mirovni sporazum kako bi uništila trojni konsenzus u BiH.

 

 

 

Kecmanović je naglasio da su za situaciju u BiH odgovorni “nadzornici”, a ne domaći političari.

 

 

 

“Zato su se sada naizgled iznenađujuće okomili na pokušaje Dodik-Čović-Nikšić da se sami bez njih dogovore”, rekao je Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

 

 

 

On je, ocjenu američkih obavještajaca da bi Dodik mogao svojim potezima podstaći vođe Bošnjaka “da ojačaju svoje kapacitete da štite svoje interese”, protumačio kao namjeru SAD-a da ih naoruža “kao Šiptare na Kosovu i Metohiji da povedu proksi rat ‘preko malih Rusa protiv velikih’.”

 

 

 

“Pošto baš niko ne može da kaže da RS ima teritorijalne pretenzije prema Federaciji BiH, a bošnjački kantoni neskriveno imaju prema RS-u, onda je preostalo da je Dodik taj koji izaziva”, naveo je Kecmanović.

 

 

 

Sve u svemu, kaže Kecmanović, svježe objavljene procjene američkih službi o BiH mogu se pročitati kao “prijetnja novom rundom građanskog rata u BiH.”

 

 

 

“Žurba da se započne sa pravosnažnim isključivanjem Dodika iz javnog života je”, kaže Kecmanović, “sasvim razumljiva, jer već na jesen ih čeka džumbus neizvjesnih izbora u SAD-u, kada će nastati vakuum u spoljnoj politici američke supersile, koji će privremeno paralisati kolektivni Zapad.

 

 

 

Ali, to daje vrijeme terencima, poput Christiana Schmidta i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya da uz paušalnu podršku američkog zvaničnika Jamesa O'Briena koješta urade po svojoj pameti. Tome u prilog ide i najnovji potez zapadnih i prozapadnih aktera bosanske drame”, ocijenio je Kecmanović.

 

 

 

Kecmanović je rekao da će, “ako se BiH raspadne, secesija Republike Srpske biti suvišna.”

 

 

 

On je ocijenio da će, u slučaju osuđujuće presude Dodiku pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka “neimenovanog visokog predstavnika, podrška Dodiku postati stvar elementarnog patriotizma i za one koji bi ga rado zamijenili.”

 

 

 

Kecmanović smatra da je sasvim realno i gotovo sigurno da će Zapad ići dotle da se Dodik osudi, te postavlja pitanje da li generalno prilagođavanje “opadanju moći” važi i za Republiku Srpsku ili bi RS i njen predsjednik mogli da budu kompenzacija za popuštanje na drugim frontovima.

 

 

 

Prema njegovim riječima, da imperija ne umije da se prilagodi opadanju moći, svjedoči i godišnja procjena Obavještajne zajednice SAD-a o prijetnjama miru i stabilnosti, gdje je personalno ukazano na Dodika da “preduzima provokativne korake ka secesiji RS-a i da hoće da neutrališe međunarodni nadzor u BiH”.

 

(SB)

(199)

U AUTORSKOM TEKSTU KECMANOVIĆ OPTUŽUJE: “RS nema teritorijalne pretenzije prema FBiH, dok bošnjački kantonu imaju prema RS-u”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-