RAMIZ SALKIĆ O KOJIĆEVOJ REAKCIJI NA NAMAZ U ŠKOLI U SREBRENICI: “Pokušaj dodatne…”

dehumanizacije…”

 

 

 

(…) učenika Bošnjaka.

 

 

 

“Atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu muslimana pokušaj je dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u entitetu RS”, kazao je Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

 

 

 

On je reagirao na izjavu Branimira Kojića, predsjednika “Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila” koji je sve alarmirao zbog toga što su u “Prvoj osnovnoj školi” u Srebrenici djeca obavljala namaz.

 

 

 

 

 

 

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

 

 

“Boračka organizacija koja baštini tekovine vojske koja je presuđena da je počinila genocid trebala bi da radi na katarzi svojih članova i suočavanju s teretom kojeg nose zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima, a ne da komentarišu pojave u školama, za što postoje nadležne institucije.

 

 

 

Kroz kontinuitet mog političkog djelovanja zagovaram otklanjanje svakog oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu u ovom entitetu i to ću nastaviti činiti.

 

 

 

Jasno je da su bošnjačka djeca u odnosu na djecu srpske nacionalnosti diskriminirana, jer im je uskraćeno pravo da imenuju i izučavaju svoj maternji bosanski jezik.

 

 

 

Ovo potvrđuju i presude Vrhovnog suda RS-a, Suda u Bijeljini i Suda u Srebrenici, kao i mišljenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Činjenica da je krsna slava škola u ovom entitetu Svetog Save dokaz je pravoslavizacije obrazovnog sistema u ovom entitetu.

 

 

 

Bošnjačka djeca su prisiljena učestovati u različitim programima tokom obilježavanja ove slave. Udžbenik historije nudi sadržaje da su vojska RS-a i Ratko Mladić heroji i stvaraoci entiteta RS, pri čemu zanemaruju činjenicu da su presuđeni za genocid i druge teške ratne zločine.

 

 

 

Sve ovo moraju učiti i bošnjačka djeca.

 

 

Škole su okićene ikonama, a tokom obilježavanja Vaskrsa djeca bošnjačke nacionalnosti su često prisiljena biti dio programa, kako ne bi bila dodatno stigmatizirana u učionicama.

 

 

 

Dokaz kakav je obrazovni proces je i nacionalna struktura zaposlenih, što ni na koji način ne odgovara strukturi učenika. Puno je primjera koji se mogu navesti u prilog argumentaciji sistemske diskriminacije Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

 

 

 

Atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu muslimana je pokušaj dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

 

 

 

Djeca i nastavnici srpske nacionalnosti se redovito krste, a nisu rijetki ni primjeri osvještavanja škola prilikom početka školske godine, što po “pravednoj i visoko moralnoj boračkoj organizaciji”, proistekloj iz vojske koja je presuđena za počinjeni genocid nad Bošnjacima, svakako ne smeta.

 

 

 

Mi ćemo nastaviti pravnu i svaku drugu borbu za našu ravnopravnost i vraćanje nasilno oduzetih statusnih prava, ne osvrćući se na mišljenje onih koji bi najsretniji bili da mi i ne živimo na svojim ognjištima”, rekao je Salkić.

 

(SB)

(191)

RAMIZ SALKIĆ O KOJIĆEVOJ REAKCIJI NA NAMAZ U ŠKOLI U SREBRENICI: “Pokušaj dodatne…”

About The Author
-