‘SUDNJI DAN’: Otkucava sat kojeg nikako ne bismo smjeli ignorisati (FOTO)

Simboličan sat koji otkucava vrijeme približavanja ‘sudnjem danu’, vrijeme predstojećeg uništenja, trenutno je postavljen na tri minute do ponoći, što je najbliže tom zastrašujućem satu od početka otkucavanja 1947. godine.

 

Ovaj je sat univarzalno priznati pokazatelj naše osjetljivosti na katastrofe koje nam prijete od strane nuklearnog oružja, novih tehnologija, te globalnog zagrijavanja. Sat je to kojeg nikako nebi smjeli ignorisati.

 

U srijedu će vodeći naučnici u konferenciji uživo objaviti jesmo li se približili ponoći na tom satu. Prema pretpostavkama, mogli bi se pomaknuti za još jednu minutu.

 

‘Napetosti između SAD-a i Rusije koje podsjećaju na stanje Hladnog rata, opasnosti koje predstavljaju klimatske promjene i sve veća nuklearna naoružanja nekih država uključujući Sjevernu Koreju i njena nuklearna testiranja, među glavnim su faktorima koji utiču na odluku o pomicanju sata još bliže ‘sudnjem danu”, objavljeno je na službenim stranicama udruženja američkih atomskih naučnika ‘Bulletin’.

 

‘U januaru 2015. godine, kazaljka na satu koji otkucava vrijeme do ‘sudnjeg dana’ pomaknula se za dvije minute. Tako je sa pet minuta do ponoći kazaljka pomaknuta na tri minute do ponoći što je najbliže katastrofi od početka mjerenja.’

 

Prošlogodišnju dramatičnu promjena sata zatražila je grupa dobitnika Nobelove nagrade koji su svijetu i svjetskim liderima poslali otvoreno pismo u kojem su upozorili kako je potrebna hitna akcija i kako je potrebno poduzeti hitne mjere ne bi li se sprječila tragedija globalnih razmjera.

 

0975f56dacddbc00380e9fe27b41d608

 

‘U 2015. godini, klimatske promjene, modernizacija nuklearnog oružja na globalnoj razini i sve veći broj nuklearnog naoružanja, predstavljaju neosporive prijetnje po očuvanju čovječanstva. Vodeći svjetski lideri nisu na vrijeme prepoznali upozorenja te nisu poduzeli potrebne mjere kako bi zaštitili građane od potencijalnih katastrofa’, stoji na stranici Bulletina.

 

‘Ovi neuspjesi političkog vodstva ugrožavaju svaku osobu na Zemlji’.

 

Nedavno postignuti dogovori između Irana i SAD-a, kao i veliki forum o klimatskim promjenama održan u Parizu uzet će se u obzir prilikom novog izračuna o stanju na ovom nadasve važnom satu, piše News.com.

 

Udruženje Bulletin Atomic Scientist osnovano je 1945 godine na Univerzitetu u Chicagu, od strane naučnika koji su sudjelovali pri izradi prvog atomskog oružja. 1947. godine pokrenuli su Sat koji računa vrijeme do ‘sudnjeg dana’, apokalipse koja će uveliko uticati na svijet, čovječanstvo i čitavu planetu.

(608)

‘SUDNJI DAN’: Otkucava sat kojeg nikako ne bismo smjeli ignorisati (FOTO)

| Foto/Video, Slider, Tehnologija |
About The Author
-