Školski rad iz vjeronauke izazvao lavinu na društvenim mrežama: Kada je dozvoljeno udariti ženu

Školski rad jednog osnovca iz vjeronauke izazvao je u preteklih nekoliko dana pravu lavinu komentara korisnika društvenih mreža u Bosni i Hercegovini.
U radu naslovljenom „Rješavanje nesuglasica u braku“, anonimni učenik, između ostalog, piše:

„Udarac žene je dopušten koji ne ugrožava zdravlje ozbiljno, i ne u lice u dva slučaja:
– žena je uvela nepoznatog muškarca u kuću;
– žena bez razloga ne udovoljava potrebama muža.“

Pomenuti rad navodno je iz predmeta islamske vjeronauke, ali s obzirom na činjenicu da se nigdje ne navodi njegov izvor, odnosno iz koje škole potiče, autentičnost je upitna. Ipak, „pravila“ ponašanja muškarca prema njegovoj supruzi koja su zapisana u ovom radu pokrenula su brojne i oštre polemike među stotinama korisnika Facebooka, što je još jednom pokazalo koliko je „osjetljivo“ pitanje vjeronauke u bosanskohercegovačkim školama, piše Slobodna Bosna.

Vjeronauka je u škole u Bosni i Hercegovini uvedena još nakon prvih višestranačkih izbora, a posljednjih godina posebno je aktuelizirano pitanje alternative ovom predmetu za djecu koja ne pohađaju vjeronauku.

Prije četiri godine tadašnji ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić pokrenuo je inicijativu da se vjeronauka izbaci iz prosjeka ocjena na kraju školske godine, a u cilju, kako je kazao, sprečavanja diskriminacije djece. Slučaj je podigao silnu prašinu, praćenu izjavama čelnika vjerskih zajednica u BiH, posebno bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića da takva inicijativa predstavlja „korak ka ukidanju vjeronauke”.

Zbog Suljagićeve inicijative (koji je na koncu, pod pritiskom dijela javnosti i predstavnika vjerskih zajednica podnio ostavku), reis Cerić je najavljivao i „sarajevsko ljeto“ riječima: „Oni žele da mi ponovo dajemo svoju djecu bezbožnicima, pa da ne budu spremni da se brane kada dođe etničko čišćenje“.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, više od 90 posto djece pohađa vjeronauku. Djeca koja ne idu na vjeronauk kao alternativu pohađaju predmet Kultura religija, odnosno Etika.

(98)

Školski rad iz vjeronauke izazvao lavinu na društvenim mrežama: Kada je dozvoljeno udariti ženu

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-