INICIJATIVE: Ivica Osim, umjesto svoje ulice, želi lift u zgradi

Nakon što je legendarni bh. fudbaler i trener Ivica Osim odbio da se Zvornička ulica, koja se nalazi uz stadion Grbavica, nazove po njemu, reaktivirala se ideja da se ovom proslavljenom nogometašu ugradi lift u zgradi, što mu je trenutno mnogo potrebnije.

 

ivica-osim-zgrada2
Zgrada na Merhemića trgu u kojoj živi Ivica Osim

 

Još 2013. godine, naime, Ivica Osim, s nekoliko komšija, pokrenuo je inicijativu da im se ugradi lift u zgradi u kojoj gdje živi na Merhemića trgu na Ciglanama. Budući da je većina stanara, kao i sam Osim u poznim godinama, otežano im je kretanje zbog konstantnog penjanja i silaženja stepenicama.

 

Stariji ljudi

Kako su nam kazali stanari, Općina Centar nije imala potrebna sredstva za izgradnju lifta, pa je Osim htio finansirati ugradnju. Međutim, tada je jedan od komšija koji je radi u Općini to sve stopirao, navodno, zbog toga što bi mu lift narušavao mir.

 

lusija
Lušija: Podrška ideji

 

Komšija Ivice Osima Fajik Lušija rekao nam je da je još tada podržao ideju i da se nada da će kako Općina tako i stanari shvatiti da je sasvim normalno da u 21. stoljeću u zgradama postoje liftovi.

Irina Čoralija, komšinica koja živi prekoputa Osimovog stana, kazala nam je da je vrijeme da se nešto uradi u vezi s tim pitanjem te da, iako je mlađe dobi, podržava ovu ideju.

 

coralija
Čoralija: Otežano kretanje

 

– Ima dosta starijih ljudi u zgradi, a nekad se i meni teško popeti. Oni moraju nekoga zamoliti da im pomogne. Moja baka rijetko izlazi napolje upravo zbog toga što se mora koristiti stepenicama – rekla je Čoralija.

 

Potpis stanara

Irma Osim, Ivicina kćerka, kazala nam je da njihova zgrada ima sve zakonske osnove da se ugradi lift i da bi na tome trebala raditi Općina Centar.

– Stopirana je inicijativa mojih roditelja i još nekoliko komšija iz zgrade zbog nedobivenih potpisa svih stanara. Zato se ja sada planiram angažirati i ponovo pokrenuti inicijativu. Mislim da bi Grad trebao omogućiti sredstva za ugradnju liftova u zgrade kojima je potreban te da se na taj način starijim osobama omogući lakše kretanje – rekla je Irma.

 

Žalosno je da legenda trpi

Fuad Kečo, ekonom bh. reprezentacije i Ivicin pratitelj, kazao nam je da čovjek koji je ovoj zemlji dao tako mnogo nije zaslužio da se neodgovorno ponašaju prema njemu.

 

fuad-keco
Kečo: Neodgovorno ponašanje

 

– Inicijativa je pokrenuta prije nekoliko godina, ali nije prošla jer mu je trebao potpis svih stanara zgrade u kojoj živi. Koliko sam upoznat, i dalje u njegovoj zgradi ne postoji lift i žalosno je to što se ne cijeni ni takvo dobro djelo, a žalosno je i to što legenda fudbala poput njega mora trpjeti – rekao je Kečo.

(161)

INICIJATIVE: Ivica Osim, umjesto svoje ulice, želi lift u zgradi

About The Author
-