SKANDAL U SARAJEVU! ERDOGAN ZARATIO SA BAKIROM ZBOG SRBIJE?!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sukobio se sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zbog toga iznenada prekinuo posetu Sarajevu.

 

Erdogan je, kako saznajemo, odlučio da znatno skrati svoju posetu BiH kada mu je Izetbegović zamerio što stotine miliona evra ulaže u autoput Beograd – Sarajevo. Bakiru je, tvrde upućeni, jako zasmetalo i to što mu je Erdogan poručio da je Srbija strateški partner Turske, kao i da je savez Srba i Bošnjaka ‘jedini put za mir i napredak u regionu’. Konačno, turski lider je bio i jako nezadovoljan organizacijom obezbeđenja tokom mitinga u Sarajevu.

 

Videćemo šta će biti

Nemam nikakvih problema sa posetom Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu. Erdogan je veliki državnik i tek ćemo videti posledice te posete, kaže Milorad Dodik, predsednik RS.

 

Misterija u medijima

Sarajevski mediji šturo su objavili da je Erdoganov boravak u Sarajevu kraći nego što je planirano. Šef turske države juče ujutro nije, kako je ranije planirano, šetao Baščaršijom, niti je prisustvovao molitvi u sarajevskoj džamiji, a otkazan je i zajednički iftar, prvi obrok tokom meseca posta Ramazana. Razlozi skraćivanja posete nisu zvanično saopšteni.

 Mediji u BiH pokušavaju da sakriju sukob Erdogana i Bakira, a svađe je i te kako bilo… Izetbegović je Erdoganu zamerio što pare ulaže u put između Sarajeva i Beograda, a ne direktno u BiH. Bakiru nije bilo pravo ni kada mu je šef turske države poručio da je Beograd važan strateški partner Ankare i da su pomirenje i savez Srba i Bošnjaka jedini put za mir i napredak na Balkanu. Izetbegoviću to nikako nije prijalo… – prenosi naš izvor, visoko pozicionirani zapadni diplomata. Prema njegovim rečima, Erdoganu je smetala i loša organizacija obezbeđenja, pogotovo zato što su se uoči njegovog dolaska pojavile informacije o mogućem atentatu.

 Erdogan je očekivao mnogo više od mitinga. Zato i nije pričao o velikim investicijama u BiH, već se sve svelo na političku priču o jačanju ekonomije. Jedina investicija o kojoj je konkretno govorio u ciframa jeste upravo autoput Sarajevo – Beograd – podvlači Informerov izvor.

 

Nije spreman atentat

Nemamo informacija o tome da se spremao mogući atentat na Erdogana. Bilo bi realno očekivati, ako turske bezbednosne službe imaju te informacije, da nam ih proslede, ističe Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

 

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević, komentarišući sve ove navode, kaže da su svakako moguće političke razmirice između Izetbegovića i Erdogana, ali on veruje da je glavni razlog bezbednost.

– Erdogan i Izetbegović sukobili su se zbog lične bezbednosti turskog lidera u Sarajevu. Jasno je da Bakir nije mogao da garantuje Erdoganu punu bezbednost u BiH onako kako to Vučić može u Srbiji. Priča se da su Erdogana uplašile informacije da u Sarajevu borave Bošnjaci koji po arapskim zemljama obavljaju likvidacije po nalogu Mosada, pa je i zbog toga iznenada otišao – ističe Galijašević.

 

Besan zbog propusta

I analitičar Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative, veruje da je razlog Erdoganovog ubrzanog napuštanja Sarajeva to što nije bio zadovoljan organizacijom mitinga.

 

 

 Samo dan ranije bilo je nekih naznaka u vezi sa propustima u obezbeđenju turskog lidera. Izgleda kao da Turci nisu zadovoljni kako je sve to bilo organizovano i kako je miting napravljen. Čini mi se da je to glavni razlog iznenadnog skraćenja posete… – zaključuje Proroković.

 

Činjenice o budućem
autoputu Sarajevo – Beograd
* Na leto bi trebalo da se raspiše tender za izbor firme koja bi gradila autoput
* U izgradnju autoputa uključen je trojni mehanizam Srbije, BiH i Turske
* Otežavajuća okolnost je infrastruktura i geografski položaj, pa će put imati mnogo tunela i mostova
* Projektovani nivo investicija iznosi tri milijarde evra i biće neophodna podrška EKSIM banke
* Direktna investicija u ovom projektu biće između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

(2998)

SKANDAL U SARAJEVU! ERDOGAN ZARATIO SA BAKIROM ZBOG SRBIJE?!

About The Author
-