Sarajevo: Asim Lelo pijan usmrtio Mirzu Bukvu zbog svađe oko ceste

Asim Lelo (61) iz Sarajeva optužen je da je u selu Pediše kod Sokoca hicem iz pištolja u trbuh upucao i usmrtio sugrađanina Mirzu Bukvu (57), potvrđeno je iz Okružnog tužiteljstva Istočno Sarajevo. Ubistvo se dogodilo lanjskog 12. novembra na livadi koja se nalazi u blizini Leline vikendice u ovom selu. Zločinu je prethodila svađa, a žrtva je naknadno podlegla u bolnici Koševo na Odjelu za abdominalnu kirurgiju.

“Optuženi Lelo je kamenjem blokirao cestu pokraj svoje vikendice, a Bukva je naišao na blokadu i pokušao je ukloniti. To je dovelo do kraće svađe, nakon koje je pijani Lelo, kojemu su izmjerena 2,24 promila alkohola u organizmu, potegao pištolj kalibra 7,65 mm i pucao u komšiju. Ispalio je dva metka, ali je jedan bio koban”, navodili su svjedoci, piše Večernjilist.

Mještani Pediše ispričali su i da je kobnog dana nesretni Mirza Bukva sa suprugom boravio u svojoj vikendici u selu Pediše, koja je 400 metara udaljena od vikendice u kojoj živi Lelo.

“Oko 16 sati krenuli su u Sarajevo i usput su svratili do jedne komšinice kupiti domaći sir i mlijeko, zbog čega su morali proći cestom pored Leline kuće. Međutim, ona je bila je blokirana. Vidjevši to, Bukva je izašao iz automobila i pokušao skloniti kamenje, ali u tome nije uspio. Onda je pješice nastavio ići prema ženi koja prodaje sir i mlijeko, a usput je naišao na pijanog Lelu i pitao ga zašto je blokirao cestu. Razmijenili su nekoliko riječi i Bukva je nastavio svojim putem, ali kada se vraćao prema vozilu, Lelo ga je dočekao pred svojom vikendicom i pucao mu u trbuh, a potom je pobjegao. Ubrzo ga policija pronašla i dovela na mjesto zločina. On je bio toliko pijan da je tokom uviđaja čak pitao policajce da mu daju popiti još koju čašu rakije… Još ne možemo vjerovati da čovjek zbog banalne svađe ili nečeg sličnog može pucati na drugog čovjeka. To je strašno”, prisjećaju se mještani.

Prema njihovom kazivanju, Asim Lelo je nakon povratka iz progonstva bio često pijan i na svom imanju je živio sam.

S druge strane, Mirza Bukva, koji je slovio kao vrijedan čovjek, s porodicom je živio u Sarajevu, a u selo je dolazio tek povremeno u vikendicu.

(73)

Sarajevo: Asim Lelo pijan usmrtio Mirzu Bukvu zbog svađe oko ceste

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-