Predsjedništvo DF-a: Podsjećamo Schmidta da nije visoki predstavnik samo za FBiH, napadi u RS-u eskaliraju!

Nereagovanje EUFOR-a i blaga reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta će samo dalje dati vjetar u leđa politici SNSD-a i njihovih zvaničnika da iz, kako oni navode „generalne probe“, dalje narušavaju sigurnosnu situaciju u državi – ističu iz DF-a

 

 

Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je juče u Sarajevu redovnu sjednicu na kojoj je analizirana aktuelna politička situacija, te usvojeno i nekoliko zaključaka.

 

 

– Najoštrije osuđujemo učestalo fizičko nasilje i napade na povratnike u entitet RS, koji iz dana u dan eskaliraju. Podsjećamo Christiana Schmidta da nije visoki predstavnik samo za FBiH, nego za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine – naglašeno je.

 

 

Kako navode u saopćenju za javnost, Demokratska fronta u potpunosti podržava presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Kovačević“, kojom se zahtjeva jednakopravnost građana kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Neprovođenje presude, prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je donio Christian Schmidt, je krivično djelo.

 

 

– Usvajanje zakona od strane državne vlasti kojima se ne ispunjavaju EU standardi, što se posebno odnosi na izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, samo dalje narušava kredibilitet pravosuđa u BiH. Ovim se podstiče dodatna pravna nesigurnost, te urušava integritet pravosuđa. Da su usvojena rješenja loša, očitovali su se i iz OSCE-a, Delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija.

 

 

Pozivamo Johana Satlera, šefa Delegacije EU, da se eksplicitno izjasni da li su predložene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, koje vlast na nivou BiH predlaže nakon usvajanja SNSD-ovog amandmana, u skladu sa EU standardima ili nisu!?

 

 

Pozivamo vlast u FBiH da na dnevni red stavi izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, koje je jutros zastupnik Demokratske fronte Dennis Gratz predao u parlamentarnu proceduru, a odnose se na femicid, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimaka, seksualno nasilje u ratu kao nova krivična djela, te sva druga krivična djela – ističu iz DF-a.

 

 

Nereagovanje EUFOR-a i blaga reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta, kako dodaju, će samo dalje dati vjetar u leđa politici SNSD-a i njihovih zvaničnika da iz, kako oni navode „generalne probe“, dalje narušavaju sigurnosnu situaciju u državi.

 

 

– Sloboda kretanja je narušena kao jedan od temeljnih ustavnih principa i zato pozivamo visokog predstavnika, Delegaciju EU i ambasadore zemalja Kvinte da se prestanu povlačiti pred Dodikom i politikom njegovih izabranih i imenovanih zvaničnika – navodi se.

 

 

Kako naglašavaju, Demokratska fronta najoštrije osuđuje donošenje odluke o raspodjeli novca iz indirektnih poreza po kojoj će budžet RS-a dobiti još više novca u poređenju sa FBiH, čime se omogućava dodatno finansiranje Dodika i njegove vlasti na štetu svih onih koji troše novac u FBiH kao mjestu krajnje potrošnje.

 

 

– To što je Trojka za direktora UIOBiH izabrala čovjeka koji je prethodno bio resorni ministar nadležan za tu upravu i nakon što su kazali javno da ako SNSD-u damo i tu poziciju, bolje da im damo sve, govori samo po sebi o gaženju vlastitih principa od strane Trojke – saopćeno je iz Demokratske fronte.

 

(FENA/ad)

(100)

Predsjedništvo DF-a: Podsjećamo Schmidta da nije visoki predstavnik samo za FBiH, napadi u RS-u eskaliraju!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-