Pobuna na Općinskom sudu: Sindikat prijeti protestima zbog zabrane hidžaba u toku radnog vremena!

Kako VTSV nije reagovao na upozorenja,  istom je poslala formalni zahtjev za ukidanje ove odluke, uz najavu da će u protivnom svoj stav o neophodnosti poništavanja ovog zaključka biti prinuđeni braniti izlaskom na proteste.

 

Krajem januara Sindikalna organizacija Općinskog suda u Sarajevu upozorila je Visoko tužilačko i sudsko vijeće BiH kako njihov zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja i upražnjavanju molitvenih obreda u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama nije u skladu sa evropskim konvencijama i Ustavu BiH.

Kako VTSV nije reagovao na upozorenja, danas je istom poslala formalni zahtjev za ukidanje ove odluke, uz najavu da će u protivnom svoj stav o neophodnosti poništavanja ovog zaključka biti prinuđeni braniti izlaskom na proteste, a potom i da će, ukoliko ni ova mjera ne bude ozbiljno shvaćena, organizovati i voditi štrajk upozorenja.

Iz ove sindikalne organizacije napominju i da imaju apsolutnu podršku Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu i svih njegovih članica, u skladu sa memorandumom o međusobnoj saradnji i podršci. Ova odluka ozvaničena je danas na vanrednoj sjednici ovog Sindikata.

Kompletan zahtjev za poništenje ove odluke možete pogledati pronaći u prilogu, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu.

 

sindikat-sud-hidzab-1

sindikat-sud-hidzab-2

(42)

Pobuna na Općinskom sudu: Sindikat prijeti protestima zbog zabrane hidžaba u toku radnog vremena!

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-