OVO JE VRIJEME PAKLENIH ČISTAČA: Konaković najavio čišćenje kriminala, a njegovi kadrovi samo “čiste budžete”

Optužbe prema novinaru Avdiću došle su uslijed nemoći, jer Okerić jednostavno nije mogao odgovoriti na prosto pitanje – ako on nije imao ništa sa dodjelom ugovora nego njegov kabinet, zašto je bio na potpisu ugovora i u kojem svojstvu, piše Amina Čorbo-Zećo u komentaru koji prenosimo u cjelosti.

 

 

Piše: AMINA ČORBO-ZEĆO 

 

Napad je najbolja odbrana, davno su to u Bosni i Hercegovini naučili političari, pa kao po pravilu nakon što se otkriju nečasne i kriminalne radnje, kao i one nemoralne krivi su novinari, a nipošto akteri afere!

 

 

Tako je danas Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo sazvao konferenciju za štampu na kojoj je najmanje odgovarao na pitanja novinara, a najviše pokušavao opravdati sumnjivu dodjelu sredstava iz Kantona Sarajevo za udruženja u Srebrenici, a koja su osnovala i vode članovi Naroda i pravde. U tome, podrazumijeva se, najmanje ima naroda, a još manje pravde!

 

 

Skrivajući se iza vjere, ne znajući je li političar ili hadžija (a riječ je o osobi koja dovama proklinje novinare) nekada mlađahni političar koji usred live programa pita ‘možemo li ovo ponoviti’, ‘sazrio’ je u duhu NIP-a.

 

 

I onako baš po uzoru na lidera Elmedina Konakovića (više puta se obračunavao s novinarima) obrušio se na Avdu Avdića nazivajući ga klevetnikom i to presuđivanim klevetnikom!? Optužbe prema novinaru Avdiću došle su uslijed nemoći, jer jednostavno nije mogao odgovoriti na prosto pitanje – ako on nije imao ništa sa dodjelom ugovora nego njegov kabinet, zašto je bio na potpisu ugovora i u kojem svojstvu!

 

 

Ali nekada skroman i vrlo radišan, kako su opisali Okerića članovi NiP-a, nije naučio da je šutnja zlato, nego je galamom pokušao sakriti činjenice i to na najjeftiniji način, a gdje je opravdanje sveo u dvije tvrdnje – ‘nisam ja, nego moj kabinet’ i ‘evo i druga udruženja su povezana sa strankama, Naša stranka, SDP…’

 

 

Ranije će Okerić kazati i da ‘laž ostaje samo laž i ništa više’. I upravo je to današnja press konferencija. Jer u lažima su kratke noge. Upravo zato se Okerić uhvatio u mrežu sopstvenih laži, pa nemajući način da odgovori na pitanja, napada novinare, jer oni očito ne smiju da se bave svojim poslom, nego ili trebaju aplaudirati na nepravdu i kriminal ili se ‘okrenuti ekonomiji’ kako to odgovara vlastima, ili se baviti ‘kriminalom’ SDA, SBiH, DF, NES…

 

 

Jer odbrana ‘radio je moj kabinet, ne ja’ nije samo omalovažavanje intelekta prisutnih novinara, već svekolike javnosti, koja ne mora pročitati uredbu da bi shvatila da kabinet bez naredbe predsjedavajućeg ne radi ništa, jer bi to moglo biti u konačnici podložno i disciplinskoj odgovornosti.

 

 

Kako NIP voli na vrlo “originalan” način dići sve na viši nivo i to onaj obavještajni, Okerić je i u ovoj priči novinare-istraživače stavio u udbaški kontekst.

 

 

“Smutljivci i nekonstruktivna opozicija u nedostatku vizije kako biti koristan dio društva, nastavljaju sa udbaškim metodama, pljuvanjem i blaćenjem pojedinaca miješajući malo istine i mnogo, mnogo laži. Za čast i ugled ne postoji kalkulator koji će me ubijediti da se ne isplati boriti i istina govoriti. Hvala im na poklanjanju svojih dobrih djela”, poručio je Okerić.

 

 

Istina je da su u borbi za vlast iz Naroda i pravde najavljivali “mi dolazimo” i “počistiti ćemo vas zbog kriminala”. Danas kada kadrovi te stranke postaju lica s naslovnica pomoć se traži u priči “drugi su krivi” i “drugi su uzimali”, “znamo mi” i slično. Na to se obavezno nadovezuje i sam predsjednik stranke koji voli izaći na ekrane i pričati nam kako slijede hapšenja za telekome, ceste, obavještajne poslove…

 

 

Hoćemo li Konakovića uskoro vidjeti kako čisti kriminal u vlastitim redovima, ili će nastaviti ignorisati dok ga članovi njegove stranke kopiraju u odnosu prema novinarima.

 

 

Pitanje je, ne samo za aktuelnu vlast, već i za pravosuđe hoćemo li morati čekati neke nove vlastodršce da procesuiraju kriminal koji se dešava u vrijeme “čistača iz trojke”.

 

(NAP)

(167)

OVO JE VRIJEME PAKLENIH ČISTAČA: Konaković najavio čišćenje kriminala, a njegovi kadrovi samo “čiste budžete”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-