MEMOARI POZNATOG NJEMAČKOG POLITIČARA: “Koalicijski partneri htjeli smijeniti Angelu Merkel zbog…

migranata”

 

 

 

Bivši bavarski premijer Edmund Stoiber htio je u jeku izbjegličke krize 2015. svrgnuti tadašnju kancelarku Angelu Merkel, navodi se u memoarima nedavno preminulog visokog demokršćanskog političara Wolfganga Schäublea, djelimično objavljenima danas.

 

 

 

Stoiber me htio pridobiti za ideju da svrgnemo Angelu Merkel kako bi on sam postao kancelar – prenose njemački mediji dijelove memoara političara Kršćansko-demokratske unije (CDU) Wolfganga Schäublea, bivšeg ministra i predsjednika Bundestaga, koji je preminuo krajem prošle godine.

 

 

 

On navodi kako je odbio Stoiberovu inicijativu jer je zaključio kako bi svrgavanje Angele Merkel CDU-u dugoročno jako naškodilo te da time ne bi riješili problem izbjeglica.

 

 

 

CSU i CDU bili u otvorenom sukobu

 

 

Sam Schäuble, koji je kao posljednju političku dužnost obnašao funkciju predsjednika Bundestaga, i sam je kritizirao odnos Angele Merkel prema izbjegličkoj krizi, tokom koje je u Njemačku stiglo preko milion izbjeglica iz Sirije.

 

 

 

Na jesen 2015. vodeći političari bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke koja s CDU-om tvori Uniju CDU/CSU, bili su u otvorenom sukobu s Merkel zbog izbjegličke krize, a tadašnji bavarski premijer Horst Seehofer je prijetio izlaskom CSU-a iz Unije CDU/CSU.

 

 

 

 

 

 

Prema navodima iz memoara Wolfganga Schäublea, čije dijelove je prvi objavio Stern, Stoiber je svog nasljednika Seehofera “huškao” protiv Merkel, a ideja je bila da on sam zauzme poziciju kancelara.

 

 

 

 

 

 

Edmund Stoiber je 2002. bio kandidat Unije za kancelara, ali je izgubio protiv tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). Bio je bavarski premijer od 1993. do 2007.

 

 

 

Impfdurchbruch: Edmund Stoiber mit Corona infiziert | BR24

 

(Index.hr)

(28)

MEMOARI POZNATOG NJEMAČKOG POLITIČARA: “Koalicijski partneri htjeli smijeniti Angelu Merkel zbog…

About The Author
-