Kovačević: Spremni smo ući u Parlament BiH i da ne izađemo dok ne usvojimo sve evropske zakone. Čekamo ove iz FBiH

Uoči sastanka u Briselu, na kojem će se razgovarati o nepretku BiH ka EU, redom se oglašavaju predstavnici stranaka sa očekivanjima.

 

 

Onima iz RS posebno je stalo da pokažu da su oni za EU, pa je sad delegat SNSD-a Radovan Kovačević kazao kako je RS ‘strateški opredjeljena za članstvo u EU’.

 

 

“Republika Srpska je strateški opredijeljena za članstvo u Evropskoj uniji i insistira na rješavanju i ispunjavanju svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu”, rekao je Kovačević.

 

 

Istakao je da je to jedini način da se eliminišu strahovi i frustracije svih strana u BiH.

 

 

Selektivnim odabirom koji su prioriteti prioritetniji od drugih uvijek će nekog od ključnih unutrašnjih faktora u BiH ostaviti nezadovoljnim i tako usporiti ili onemogućiti evropski put BiH.

 

 

Zato je jedini način da se pokaže opredijeljenost za evropske integracije BiH pokretanje intenzivnog procesa u kojem ćemo dogovorom i konsenzusom doći do integralnog rješenja za ispunjavanje svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije”, poručio je Kovačević.

 

 

Od ranije je poznat zahtjev SNSD-a da se svi prioriteti usvoje u paketu, što ne prihvataju stranke sa sjedištem u Sarajevu.

 

 

Kovačević ističe da će posalnici ući u Parlamentarnu skupštinu i iz nje izaći tek kada usvoje sva neophodna rješenja, zakone i odluke.

 

 

Republika Srpska je za! Čekamo na aktere iz Federacije BiH. Pritom, potpuno je jasno i svi međunarodni partneri moraju znati da onaj ko na bilo koji način pokuša relativizovati ovaj pristup, u stvari uopšte ne podržava evropske integracije, već ih isključivo želi selektivno zloupotrijebiti za unitarizaciju zemlje. To neće proći”, jasan je Kovačević.

 

 

Poručio je da Republika Srpska ima svoje prioritete i potpuno opravdano smatra da napredak na evropskom putu nije moguć sa strancem ‘koji se samoproglasio za protektora i koji želi biti iznad svih demokratskih institucija u BiH’.

 

 

“Isto se odnosi i na strane sudije u Ustavnom sudu BiH za koje je Ustav BiH predvidio da će biti zamijenjeni još 2000. godine, odnosno prije čak 23 godine”, zaključio je Kovačević.

 

(Raport)

(195)

Kovačević: Spremni smo ući u Parlament BiH i da ne izađemo dok ne usvojimo sve evropske zakone. Čekamo ove iz FBiH

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-