Je li se Dodikov ministar prepao Schmidta?

Srđan Amidžić, državni ministar finansija, u roku od nekoliko dana postupio je po dvije odluke visokog predstavnika u BiH.

 

 

 

Šokantno je to s obzirom na to da je politika SNSD-a, partije iz koje dolazi Amidžić, da ne priznaje Schmidta niti njegove nametnute odluke. Ali ipak je i očekivano.

 

 

 

Naime, Amidžić je prvo postupio po odluci Schmidta o kojoj je Raport pisao prije nekoliko dana – onoj kojom je spriječio blokadu finansiranje državnih institucija.

 

 

 

Schmidt je prije dvije godine nametnuo izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH kojima je osigurano rješenje, ne samo za automatsko privremeno finansiranje u situaciji kada budžet ne bude usvojen, kao što je sad situacija.

 

 

 

Privremeno finansiranje isteklo bi 1. aprila, a od tada bi sve stalo ukoliko Vijeće ministara ne produži odluku ili usvoji budžet. S obzirom na najave blokada iz RS to bi bilo malo vjerovatno.

 

 

 

No, Amidžić je mislio na svoju plaću i plaće drugih koji je primaju iz državnog budžeta, pa se čak poštivanjem Schmidtovih odluka pohvalio na režimskom RTRS-u.

 

 

 

 

 

 

Pored toga, Amidžić je prihvatio i odluku o finansiranju izbora.

 

 

 

Naime, u junu 2022.godine Schmidt je višemjesečne opstrukcije obezbjeđenja finansiranja općih izbora, prvenstveno iz HDZ-a i uz podršku SNSD-a okončao nametanjem odluke o finansiranju izbora na način da je naložio da se CIK-u odmah uplati novac za provedbu izbora. Amidžić je i tu odluku potpisao i prebacio novac CIK-u za organizaciju lokalnih izbora.

 

 

 

 

 

 

Posebno je to interesantno kada se uzme u obzir da SNSD prijeti organiziranjem ‘republičkih izbora’, pa su kao odgovor na Schmidtovo nedavno nametanje tehničkih izmjena, u NSRS usvojili nacrt izbornog zakona RS.

 

 

 

Amidžić se očito uplašio da ne završi na optuženičkoj klupi kao i stranački šef mu Milorad Dodik, kojem se sudi upravo zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

 

(Raport)

(111)

Je li se Dodikov ministar prepao Schmidta?

About The Author
-