ZOKI U AKCIJI: SPAŠAVANJE JARANA DODIKA I “TITRANJE” DESNIČARA!

U žaru svoga neustavnog i otvorenog sudjelovanja u Općim izborima u Hrvatskoj, te pokušaja da se nekako domogne tako željene premijerske fotelje predsjednik RH Zoran Milanović je lakonski ovih dana „izvalio“ kako „Amerikanci imaju neprijateljski odnos prema Hrvatima u BiH“!?

 

 

 

Ništa čudno za političara tipa i karaktera Milanovića. On svoje ideološke okvire i političke stavove mijenja poput košulja ili čarapa. Po potrebi samo njegove… dnevne politike i službe.

 

 

 

Planski lišen osjećaja za bilo kakvu mjeru, ali i dobar ukus.

 

 

 

On je…negdje do podneva ljuti „ljevičar“, koji poput hrvatskog Robina Hooda navodno štiti od korupcije opljačkane građane, dok se popodne pretvara u otrovnog desničara, koji s jednakim žarom zagovara politike od kojih je jednim dijelom zazirao čak i „Otac nacije“ – Franjo Tuđman.

 

 

 

„Targetiranje“ SAD i Amerikanaca u BiH, kao „neprijatelja Hrvata“ stara je Milanovićeva teza. Ona je samo ovoga puta do kraja definirana kao takva. Izrečena bez ikakvih metafora ili njemu tako dragih stilskih figura i referenci.

 

 

 

Tako jasno i čisto izrečena, kao da je sletila sa usana njegovog političkog jarana – Milorada Dodika! Još jednog „pragmatičara“ sa Balkana, kome je svako sredstvo opravdano konačnim ciljem.

 

 

 

I tu nema nikakvog prostora za nekakvo veliko čuđenje ili pokušaje da se sve dodatno tumači i pojasni. Milanović uvijek igra na svaku kartu za koju povjeruje da bi mogla biti „ona prava“. Bez obzira na boju.

 

 

 

Puno politički rizikuje i galami i to mu dio razočaranog biračkog tijela u Hrvatskoj itekako honorira. Bez obzira na njegov raniji raniji premijerski mandat i oreol političkog gubitnika.

 

 

 

Isto to želi napraviti i među Hrvatima u BiH, gdje godinama suvereno gospodari moćniHDZ.

 

 

 

Milanovićeva taktika za izbore u dijaspori (čitaj BiH!) svodi se na jednostavan recept: On želi biti veći HDZ i od samog HDZ-a. Želi napraviti još jedan korak naprijed i iskočiti sa tezom, koja itekako godi ušima nacionalista i koju politička elita suštinski zastupa, ali je ne želi (još) javno reći.

 

 

 

Upravo tu nastupa Milanović u nadi da će mu to donijeti glasove, odnosno tri mjesta u budućem sazivu Sabora RH.

 

 

 

Pretvoriti ga iz hrvatskog Robin Hooda i „ljevičara“ u nekog novog herceg-bosanskog Tuđmana…ili još bolje… Gojka Šuška!

 

 

 

Zato ne treba čuditi što se već otvoreno govori kako je njegov politički kvisko za izbore u dijaspori – niko drugo do Ljubo Ćesić – Rojs. Autor sada već čuvenog “objašnjenja” ratne pljačke po principu… „ko je jamio – jamio je“.

 

 

 

I baš zbog toga „jamljanja“ – Milanović je spreman na sve.

 

 

 

Pa i na proglašavanje Amerikanca „neprijateljima Hrvata u BiH“ i to baš u trenutku kada to Miloradu Dodiku najviše odgovara! Da bi se sve malo „razvodnilo“, jer eto… nema samo Dodik problem sa SAD.

 

 

 

Jednom izjavom Milanović je pogodio tri cilja… predstavio se kao navodni antisistemski političar u Hrvatskoj, osokolio tvrdolinijaše u Hercegovini, koji misle da je HDZ „premekan“ i još malo pripomogao svom političkom prijatelju u nevolji – Miloradu Dodiku.

 

 

 

U Hrvatskoj samo načelno lijevo i “antisistemski”… u BiH odlučno desno i bez kočnica – to je „recept“ za koga Milanović vjeruje da bi mu mogao obezbijediti NJEGOVU vladu.

 

 

(Piše: Faruk Kajtaz)

 

(Hayat)

(361)

ZOKI U AKCIJI: SPAŠAVANJE JARANA DODIKA I “TITRANJE” DESNIČARA!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-