ILIJA CVITANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Procjenjujem da će kantoni i javna preduzeća donijeti odluku da je…“

“Odgovor i vama i njima i svima koji slušaju – bit će za nas kao i za vas neradni dan, samo kod nas će to biti svetkovina”, poručio je Čović.

 

 

 

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su zakazani za 17. april. Ništa ne bi bilo čudno da datum nije posve neobičan. Odluka će pasti na radni dan – u srijedu. Cilj poteza hrvatskog predsjednika iz HDZ-a Hrvatske vide u jednom – spriječiti dolazak glasača iz dijaspore.

 

 

 

No, Dragan Čović ima ideju. Neradni dan u Bosni i Hercegovini i sigurni glasovi onih s hrvatskim državljanstvom. Rješenje skrojio po ličnim željama, ali izvan svojih mogućnosti.

 

 

 

Dragan Čović u misiji – pojedinac iznad državnih institucija. Odluke o neradnim danima do danas su bile u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. No, sada bi lider HDZ-a BiH da preuzme ovlasti. Povod su izbori u Hrvatskoj. Srijeda 17. april dan je odluke, a Čoviću povod za očuvanje svetkovine. Zbog izbora u susjednoj državi prekrajali bi bh. zakone i to po stranačkim i ličnim željama.

 

 

 

“Odgovor i vama i njima i svima koji slušaju – bit će za nas kao i za vas neradni dan, samo kod nas će to biti svetkovina”, poručio je Čović.

 

 

 

Gromoglasni aplauzi u čast poduhvatu rušenja suvereniteta i zakona države. A dan prije izbora, u Mostaru svečana atmosfera.

 

 

 

Čast otvaranja Sajma privrede uručena je Plenkoviću. No, osim svečanosti na listi interesovanja hrvatskih političara odavno su i unutrašnja pitanja naše zemlje. Nakon Ćovića, na skupu HDZ-a i riječ domaćina. Izbori na radni dan za HDZ taktički potez.

 

 

 

“Dragan je poručio kakva je to poruka za ravnopravnost svakog hrvatskog državljana. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne naše državljane diljem svijeta, a siguran sam da će oni odgovorit snažnom potporom”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

 

 

Položaj osovine HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH Milanović bi sjekirom presjekao napola. Položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini je nezadovoljan, a krivce je pronašao u Plenkoviću i Čoviću. Iako u teoriji ‘za dobrobit’, njihove političke poteze u praksi okarakterisao je na uštrb Hrvata. Osim starih stavova da će biti kandidat za premijera i bez ostavke na poziciji predsjednika, dotakao se unutrašnjih pitanja Bosne i Hercegovine, našeg evropskog puta i neizostavnog izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

 

 

“Moje aktivno zalaganje za Hrvate u Bosni i Hercegovini će se tek vidjeti kad me izaberu za premijera. Bosna i Hercegovina neće moći ići dalje u EU ako se pravo Hrvata ne vrati”, poručio je Milanović.

 

 

 

U zemlji koja je tema rasprave – reakcije brojne. Kritike dvostrane, stavovi podijeljeni. S jedne strane, kritikuju što su izbori na radni dan…

 

 

 

“Volio bih da su oba neradna dana – i u utorak i srijeda. Procjenjujem da će kantoni i javna preduzeća donijeti odluku da je neradni dan”, rekao je Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda BiH (HDZ 1990).

 

 

 

S druge strane, kritikuju Čovića i pristalice njegove ideje. Kantoni jače ovlasti od države nemaju. Zna se ko ima posljednju riječ.

 

 

 

“On je rekao da je to svetkovina. U skladu sa zakonom, oni eventualno mogu uzeti jedan dan slobodno pošto imaju pravo ‘na vjerske praznike’, ako on to tretira tako”, stava je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH (ZNG).

 

 

 

“Zna se ko donosi odluku, Čović sigurno nije taj”, poručio je Šefik Džaferović, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH (SDA).

 

 

 

Čović, iako predlaže, zna da na teritoriji cijele države od te ideje nema ništa. Međutim, mogao bi izdejstovati da bude neradni u kantonima gdje HDZ vlada i odlučuje i ne bi bilo prvi put. U Zapadnohercegovačkom kantonu na listi neradnih dana je Dan državnosti Hrvatske, ali i dan obilježavanja godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne. Stoga bi na listi mogla osvanuti i Čovićeva samoprozvana svetkovina.

 

(SB)

(133)

ILIJA CVITANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Procjenjujem da će kantoni i javna preduzeća donijeti odluku da je…“

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-