GLAVOBOLJE ZA „TROJKU“: Semir Efendić ponovo u igri, Konaković nije sretan odabirom kandidata za premijera Kantona Sarajevo…

Vremena je sve manje, obećani rokovi za formiranje Vlade Kantona Sarajevo bliže se kraju.

 

 

Ko će sjesti u dosadašnju fotelju, sada već izvjesno, novog ministra saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Edina Forte? Premijerska pozicija, stranaka mnogo, fotelja samo jedna. Zvaničnih potvrda ko će biti novi predsjednik Vlade Kantona Sarajevo još nema.

 

 

Mnogo imena za poziciju premijera Kantona Sarajevo posljednjih dana spominje se u javnosti, no za zvanične informacije čini se da ćemo čekati formiranje vlasti na višim nivoima. Ono što je za sada jedino poznato jeste da se neće promijeniti mnogo ministara u kantonalnoj Vladi.

 

 

“Koalicioni partneri su odlučili, jednoglasno, da se sačeka šta će se desiti na Federaciji kako bi se znalo koji politički subjekti učestvuju u Kantonu Sarajevo. U ovom trenutku u Kantonu Sarajevo vlada trojka, SDP, Narod i Pravda i Naša stranka. Postoji opcija da se proširi za Stranku za Bosnu i Hercegovinu”, kaže generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk.

 

 

A upravo je prvo ime koje se spomenulo za premijera Kantona Sarajevo, bilo je iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, tačnije, ime lidera ove stranke Semira Efendića. Osim njega, danima se spekuliše i o drugim imenima, a to su Elvedin Okerić, Draško Aćimović, Lejla Brčić, Adnan Šteta, Jasminko Halilović. U premijerskoj fotelji svi žele svoje ljude, ali Naša stranka tvrdi da ta pozicija pripada njoj. Kao kandidat ove stranke spominjala se bivša ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo, Lejla Brčić. Ona je, tvrdi, to odbila.

 

 

“Da, istina je da je bilo određenih razgovora i ponuda, kao i prilikom imenovanja Vlade 2021. godine. Moj odgovor je bio isti kao i tada. Imajući u vidu finansijsku krizu u koju cijeli svijet, pa i mi ulazimo, a posebno ako posmatramo Kanton Sarajevo kroz prizmu umanjenja sredstava zbog izmjene pondera, mišljenja sam da poziciju premijera treba obnašati neko čija su uža struka i profesionalna znanja u vezi s ekonomskom strukom”, kazala je Brčić.

 

 

Iako se posljednjih dana najviše govorilo o Drašku Aćimoviću, pojedini članovi NiP-a tvrde da on nije ime o kojem se razgovara, dok je i sam Aćimović rekao kako bi se dobro snašao na ovoj poziciji.

 

 

“Mislim da se na toj poziciji mora naći menadžer, na usluzi građanima, a ne političar. Zato bih takvu kandidaturu prihvatio, ako taj princip bude prihvaćen, jer ako sam mogao voditi kompaniju sa 35.000 radnika u 11 država, mislim da bih mogao i grad”, mišljenja je Aćimović.

 

 

Dok jedni špekulišu, drugi jasno odgovaraju.

 

 

“Ne znam. U ovom momentu još nije došlo da se razgovara o tome. Ja sam tipovao na gospodina Fortu. Mislim da bi bilo super da je on ostao premijer, jer je započeo mnogo stvari koje treba završiti”, izjavio je za BHRT Damir Marjanović iz pokreta Za nove generacije.

 

 

Ono što je jasno, političke stranke imaju pravo da kandiduju koga god žele. Stručnjaci su stava da sve ide sporo zbog toga što se čekaju viši nivoi vlasti, a to, smatraju, nije dobro.

 

 

Vremena je sve manje, obećani rokovi za formiranje Vlade Kantona Sarajevo bliže se kraju. Bit će ovo još jedan test za vladajuću koaliciju da pokaže da li će, u moru imena, za prvog čovjeka Kantona Sarajevo izabrati stručnjaka koji će se uhvatiti u koštac sa potrebnim reformama koje su ovom kantonu neophodne.

 

(SB)

(931)

GLAVOBOLJE ZA „TROJKU“: Semir Efendić ponovo u igri, Konaković nije sretan odabirom kandidata za premijera Kantona Sarajevo…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-