FOTO/ ŠTA SE OVDJE DOGAĐA: Zanimljivo objašnjenje jedne dosta neobične fotografije iz Černobila

11 tona nuklearnog otpada i rastaljenog betona ostalo je ispod reaktora.

 

 

Na prvi pogled dosta je teško procijeniti što se zapravo događa na fotografiji, nakupine materijala na podu i muškarac s kacigom je promatra. Međutim, scena je pomalo uznemirujuća i to s dobrim razlogom zato što prikazuje najveću nakupinu jedne od najtoksičnijih tvari poznatih ljudskoj vrsti: corium.

 

Corium nastaje nakon katastrofalne nuklearne nesreće, a ova specifična fotografija snimljena je u Černobilu i to desetak godina nakon nesreće u kojoj je uništen jedan reaktor. Na podu se nalazi mješavina otopljenog nuklearnog goriva, betona i raznih metala što su postali tekući pod utjecajem visokih temperatura nakon nuklearne nesreće.

 

Slonovsko stopalo

Nazvana Slonovsko stopalo, 11 tona radioaktivnog materijala, izbacivalo je dovoljno štetnog zračenja da ubije čovjeka za manje od dvije minute ako stoji na udaljenosti od jednog metra.

 

ernobil

 

Artur Kornejev, muškarac na slici, posjetio je to mjesto zasigurno više puta nego bilo ko drugi. Međutim, danas mu je zabranjeno posjećivati mjesto nuklearke u Černobilu zato što je bio izložen previsokoj radijaciji tokom i nakon čićenja nuklearnog otpada.

 

Autoportret s nuklearnim otpadom

Fotografija je vrlo vjerovatno svojevrsni autoportret zato što je ta fotografija otkrivena među brojnima drugim slikama s tog mjesta, a čiji je autor Kornejev. Vrlo vjerovatno je namjestio nešto nižu brzinu okidača što objašnjava trag njegove svjetiljke, ali zrnatost fotografije vrlo vjerovatno rezultat je radijacije iz Slonovog stopala, piše istraživač na portalu Atlas Obscura.

 

Kazahstanac po rođenju, Kornejev nije izgubio smisao za crni humor. 2014. godine, u razgovoru za New York Times, rekao je da ne žali zbog rada na čišćenju nuklearnog otpada. “Sovjetsko zračenje najbolje je zračenje na svijetu”, rekao je Kornejev.

 

(172)

FOTO/ ŠTA SE OVDJE DOGAĐA: Zanimljivo objašnjenje jedne dosta neobične fotografije iz Černobila

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-