EVROPSKA UNIJA UPUTILA ŽESTOKU PROVOKACIJU NA RAČUN RUSIJE! Šolc: “Postigli smo dogovor koji je…

u fazi finalizacije”

 

 

EU je postigla konsenzus o korištenju 90 posto prihoda od ruske imovine, zamrznute u Europi, za vojne potrebe Kijeva, objavio je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare tijekom posjeta Latviji.

 

 

“Imamo konsenzus u Europi: želimo iskoristiti neočekivanu dobit od zamrznute ruske imovine, koja iznosi nekoliko milijardi godišnje.

 

 

” Postigli smo dogovor, koji je u fazi finalizacije, da će se oko 90 posto tih sredstava koristiti za obrambene potrebe Ukrajine – i to bez obveze kupnje [oružja] u Europi”, rekao je Scholz, a prenosi press služba njemačke vlade.

 

 

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Europska unija i zemlje G7 zamrznule su gotovo polovicu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi eura.

 

 

Oko 200 milijardi eura nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske tvrtke “Euroclear” – jednog od najvećih svjetskih klirinških sustava. U listopadu prošle godine čelnici EU-a naložili su Europskoj komisiji da pripremi prijedloge za korištenje zamrznutih sredstava za financiranje obnove Ukrajine, no prijedlog EK-a još nije stigao.

 

 

Kremlj je priopćio da bi donošenje takvih odluka “predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava”.

 

(Kurir.rs/Sputnjik)

(202)

EVROPSKA UNIJA UPUTILA ŽESTOKU PROVOKACIJU NA RAČUN RUSIJE! Šolc: “Postigli smo dogovor koji je…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-