Upozorenje za Zapad: Šta je taktičko nuklearno oružje i zbog čega će Rusija vježbati s njim?

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da će vojska održati vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem – što je prvi put da je Moskva javno najavila takvu vježbu.

 

 

Za razliku od interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnom bojevom glavom koji mogu uništiti čitave gradove, taktičko nuklearno oružje za upotrebu protiv trupa na bojnom polju je manje moćno i može imati snagu oko jedne kilotone. Američka bomba bačena na Hirošimu tokom Drugog svjetskog rata bila je snage 15 kilotona.

 

 

Takvo nuklearno oružje – bombe, bojeve glave za projektile kratkog dometa ili artiljerijsko streljivo – može biti vrlo kompaktno. Njihova mala veličina omogućuje im diskretno nošenje u kamionu ili avionu.

 

 

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje je bilo predmet sporazuma o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona, taktičko oružje nikada nije bilo ograničeno nikakvim takvim paktovima, a Rusija nije objavila njihov broj ili bilo koje druge detalje vezane uz njega.

 

 

Šta je Putin rekao

 

 

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je podsjećao zapadne nacije na nuklearnu moć Moskve u pokušaju da ih obeshrabri od povećanja vojne podrške Kijevu.

 

 

Na početku rata, Putin je često spominjao nuklearni arsenal Moskve zaklinjajući se da će koristiti “sva sredstva” potrebna za zaštitu Rusije. Ali kasnije je ublažio svoje izjave budući da ukrajinska ofanziva prošlog ljeta nije uspjela postići svoje ciljeve, a Rusija je postigla više uspjeha na bojnom polju.

 

 

Odbrambena doktrina Moskve predviđa nuklearni odgovor na atomski napad ili čak napad konvencionalnim oružjem koji “prijeti samom postojanju ruske države”. Ta nejasna formulacija navela je neke prokremaljske stručnjake da potaknu Putina da je pooštri kako bi prisilio Zapad da ozbiljnije shvati upozorenja.

 

 

Putin je prošle jeseni rekao da ne vidi razlog za takvu promjenu.

 

 

“Nema situacije u kojoj bi bilo što ugrozilo rusku državnost i postojanje ruske države. Mislim da niti jedna osoba trezvenog uma i jasnog pamćenja ne bi mogla imati ideju koristiti nuklearno oružje protiv Rusije”, kazao je Putin.

 

 

Zašto je Rusija poslala oružje Bjelorusiji

 

 

Prošle godine Rusija je premjestila dio svog taktičkog nuklearnog oružja na teritorij Bjelorusije, saveznice koja je susjed Ukrajine i članica NATO-a Poljske, Latvije i Litvanije.

 

 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je tražio od Moskve da smjesti nuklearno oružje u njegovu zemlju, koja ima bliske vojne veze s Rusijom i služila je kao poprište za rat u Ukrajini.

 

 

I Putin i Lukašenko rekli su da je razmještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji namijenjeno suprotstavljanju uočenim zapadnim prijetnjama. Prošle godine, Putin je konkretno povezao taj potez s odlukom britanske vlade da Ukrajini opskrbi oklopne granate koje sadrže osiromašeni uran.

 

 

Nijedan od lidera nije rekao koliko ih je premješteno – samo da su objekti iz sovjetske ere u zemlji bili spremni za njihov smještaj, te da su bjeloruski piloti i raketne posade obučeni za njihovu upotrebu. Oružje je ostalo pod kontrolom ruske vojske.

 

 

Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja ima 1084 kilometra granice s Ukrajinom, omogućilo bi ruskim avionima i projektilima da tamo lakše i brže dosegnu potencijalne ciljeve, ako ih Moskva odluči upotrijebiti. Također je proširio sposobnost Rusije da gađa nekoliko NATO saveznika u istočnoj i srednjoj Evropi.

 

(Klix)

(92)

Upozorenje za Zapad: Šta je taktičko nuklearno oružje i zbog čega će Rusija vježbati s njim?

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-