DROGA UBIJA: Iran – ‘Ima jedno selo na jugu države… Sve muškarce u selu smo dali pogubiti’

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su osudile pogubljenja muškaraca u iranskom selu koje je provela vlast pod krinkom ‘optužbe za zloupotrebu i rasparčavanje droge’, a njihovim su porodicama izrazile sućut i iskazale podršku.

 

Kako prenose strani mediji, svaki muškarac u jednom selu u iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan pogubljen je pod optužbom za zloupotrebe droge, a Shahindokht Molaverdi, potpredsjednica Irana za ženska i porodična pitanja, zalaže se za snažniju potporu porodicama osuđenih: ‘Imamo selo u Sistanu i Beludžistanu gdje je apsolutno svaki muškarac ubijen. Danas su njihova djeca potencijalni dileri droge, bilo jer će potražiti osvetu za smrti očeva ili jer im trebaju financije kako bi zbrinule porodice, a to je rezultat slabe podrške vlasti’, rekla je za novinsku agenciju Mehr .

Ne zna se tačno kad su muškarci u neimenovanom selu ubijeni te jesu li pogubljenja izvršena odjednom ili tokom nekog dužeg vremenskog perioda.

Molaverdi tvrdi da je društvo odgovorno za porodice ubijenih te da je ponovo uspostavljen program pomoći, prenosi Independent .

Njezine je komentare prenijela organizacija Iran Human Rights koja izvještava da se godišnje u Iranu izvrši nekoliko stotina pogubljenja vješanjem zbog optužbi za zloupotrebu ili rasparčavanje droge, i to uglavnom nad pripadnicima marginaliziranih skupina ili etničkih manjina.

‘Iranske su vlasti već više puta priznale da smrtna kazna nije riješila problem širenja droge, ali i dalje zbog toga ubijaju ljude. Prošle je godine u Iranu broj smrti povezanih s drogom bio najviši u posljednjih 20 godina’, izvijestio je Mahmood Amiry-Moghaddam, glasnogovornik organizacije Iran Human Rights.

Organizacija također poziva Ured za droge i kriminal UN-a (UNODC) kao i ostale udruge i organizacije da prestanu osiguravati opremu, financijska sredstva i tehnologiju iranskim istražitejima sve dok se smrtna kazna ne ukine.

Godine 2011. iranski je vrhovni sud objavio da se 74 posto pogubljenja u zemlji odnosi na dilere, i to uglavnom opijuma koji preko Afganistana dolazi u Europu.

Britanska organizacija za zaštitu ljudskih prava Reprieve objavila je da je oko 600, od ukupno 947 vješanja u Iranu 2015. godine povezano s drogom, kao i minimalno 31 vješanje provedeno ove godine, te je izrazila zabrinutost oko nepošteih suđenja, prisilnih priznanja i uhićenja maloljetnika.

 

(The Bosnia Times, The Independent)

(30)

DROGA UBIJA: Iran – ‘Ima jedno selo na jugu države… Sve muškarce u selu smo dali pogubiti’

| Slider, Šokantno |
About The Author
-