Dodik definitivno sprema haos zbog straha od zatvora

Danima se već medijski špekulira da predsjednik entiteta RS Milorad Dodik priprema opći haos zbog svog procesa pred Sudom BiH.

 

 

Prvo je takve informacije objavio dobro informirani novinar Slobodan Vasković, a u zadnjih nekoliko dana izjave koje su stizale od samog Dodika ali i njegovih slijepih sljedbenika potvrđivale su ih.

 

 

Nakon što su se izjasnili o krivici, glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv Dodika i Miloša Lukića, zakazan je 22 novembra u Sudu Bosne i Hercegovine.

 

 

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika, objavljeno je na rasporedu na stranici Suda BiH.

 

 

Dodiku zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika prijeti i do pet godina zatvara, ali i zabrana političkog djelovanja.

 

 

A da se počela praviti atmosfera straha pokazuju izjave premijera RS Radovana Viškovića. On je prije dva dana imao sastanak sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom kojeg je također pokušao isprepadati haosom.

 

 

Najme Višković je kazao da bi proces protiv Dodika mogao izazvati “neželjene reakcije”.

 

 

“Rekao sam da taj proces može izazvati neželjene reakcije”, izjavio je Višković nakon sastanka na kojem je Sattlera pitao ko će hapsiti Dodika?

 

 

“Rekao sam da moraju biti svjesni da će MUP Srpske raditi ustavom zagarantovan posao. Predsjednik RS je štićena ličnost. Tačno je propisana procedura. U jednom trenutku može doći do eskalacije bezbjednosne situacije u BiH. Želio sam to da im kažem i neka znaju da moraju voditi računa o tome. Bilo bi dobro da o tome razmišljaju na vrijeme”, kazao je Višković.

 

 

Jasno je da se radi o pokušaju prepadanja međunarodne zajednice s ciljem da oni izvrše pritisak na pravosuđe kako bi se proces obesmislio – inače bi mglo doći do “neželjenih reakcija”.

 

 

Onda je jučer sam Dodik izjavio kako niti jedna odluka Suda BiH ne može biti pravno održiva jer je sam sud neustavan kao i Tužilaštvo BiH.

 

 

“Ali u BiH nema ni p od prava”, rekao je Dodik, što očito ukazuje da on možda neće poštovati odluku Suda, ukoliko bude osuđen, a to govori u prilog teorijama da je on već spremio bijeg iz države u tom slučaju.

 

 

Jučer se i Nenad Stevandić dodakao Dodikovog procesa i ti ničim izazvan jer nije bio tema press-konferencije nego su se davale izjave o sastanku s ostalim liderima.

 

 

Stevandić je prijetećim tonom kazao da niko ne treba misliti da NSRS ne može zabraniti Dodiku da uopće dolazi na suđenje.

 

 

To bi naravno značilo raspisivanje potjernice, a onda bi se došlo vjerovatno do Viškovićevih “neželjenih reakcija”.

 

 

Za očekivati je da će Dodik i njegovi poslušnici u narednom periodu zaoštravati retoriku s ciljem izazivanja straha koji treba neutralizirati sam proces.

 

(Raport)

(468)

Dodik definitivno sprema haos zbog straha od zatvora

About The Author
-