Izjava koja je sve šokirala: ”…Bošnjaci mogu očekivati uskraćivanje zraka, hrane i vode u RS-u”

Nakon odluke predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da zbog prihvatanja amandmana koji navodi obavezu poštivanja popisa stanovništva 1991. godine entitetski Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima vrati na ponovno razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a, Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da Bošnjaci poslije ovakvog ponašanja predsjednika RS-a još samo mogu očekivati uskraćivanje zraka, hrane i vode u tom entitetu.

“Mi smo od predsjednika RS-a tražili samo da poštuje Ustav RS-a, jer ga mi poštujemo. Tražili smo da takva norma bude ugrađena u zakon i naravno to se desilo sa Zajedničkom komisijom Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a. Možda postoji neki Ustav RS-a za koji mi ne znamo ili, zaista moram tako prokomentarisati, ili ga je možda donio u mirazu predsjednik pa po njemu radi. Ovo je posljednji alarm Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, da moraju početi razgovarati više sami sa sobom i tražiti adekvatna rješenja za ovakvo ponašanje predsjednika RS-a”, upozorio je Hadžiomerović.

Najave kako će od Vlade RS-a tražiti preispitivanje svih zakona u RS-u koji u svojim normama sadrže odredbu koja se poziva na popis 1991. godine, te kako problematizira postojanje Vijeća naroda RS-a, kojeg ne smatra obavezom tog entiteta, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ocjenjuje kao “pucanj u prazno”.

“Naravno, on već duže vremena priželjkuje da se to desi. Možda on ne zna da to ne može uraditi bez Kluba Bošnjaka”, naveo je Hadžiomerović.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a istakao je da je oko Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a “teško palo što je to došlo od opozicije”.

“Meni je ovdje teško palo što je opozicija ovakva. Ona je sama rekla o sebi, šta misli o Bošnjacima. To mi je malo više i teže palo nego reakcija Dodika, jer sam se od predsjednika RS-a navikao mnogo štošta, i gorih stvari”, rekao je Hadžiomerović.

Naime, Savez za promjene je danas pozvao predsjednika RS-a da odbije potpisati Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima “zbog spornog amandmana koji navodi popis 1991.”

“Naravno da su konstitutivni narodi ravnopravni. Ustav RS-a, osnovi član 1. kaže kako su ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali. Ne mogu da shvatim da on do te mjere ide da krši Ustav RS-a. Ja nijedan Ustav drugi nisam donio sa sobom nego jednostavno nastojimo da ispoštujemo važeći i da te ustavne norme budu ugrađene, a ne kao što se to dešava u posljednje vrijeme, sva zakonska rješenja pokušavaju to da zaobiđu. U Ustavu RS-a stoji da proporcionalna zastupljenost treba da se zakonom i preciznije normira. Zamislite normu koja je bila kao prijedlog u Narodnoj skupštini RS-a prvobitno dakle promovisanje polne i nacionalne zastupljenosti. To je dosta uopštenije nego što stoji u Ustavu RS-a. Tako da nas treba da zabrine sve ovo što se dešava. Bošnjaci ovdje moraju razmišljati o nekim adekvatnim rješenjima na ovakvo ponašanje predsjednika RS-a”, poručio je u razgovoru za AAMujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

(77)

Izjava koja je sve šokirala: ”…Bošnjaci mogu očekivati uskraćivanje zraka, hrane i vode u RS-u”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-