BiH ima najviše kladionica u Evropi – prihod 597 miliona KM

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze. Porezna uprava Federacije nedavno je uputila inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga, pojedini federalni zastupnici i uvođenje kladionica u PDV sistem.

Kladionice koje posluju na području Federacije u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597 miliona i 950 hiljada KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona maraka poreza.Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM. Ova sredstva gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu.

“Porezna uprava Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga. Dug koji je evidentiran u postupku prinudne naplate na dan 31. decembar 2015. godine iznosi 2.425.369.341,35 KM i predstavlja veliki teret Poreznoj upravi Federacije BiH i isti se ne može riješiti bez učešća Vlade Federacije BiH i donošenja novih zakonskih rješenja”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Kladionice nisu u sistemu PDV-a, a pri tome se vješto izbjegava i plaćanje poreza na dobit zbog čega tako niske cifre.

Porez na dobit ne uplaćuju ni igrači, koji izbjegavaju i plaćanje poreza na dobitke veće od 100 KM, što je trenutna zakonska granica. Ako dobitak na listiću prelazi iznos od 100 KM, „kuca“ se više istih tiketa s iznosima manjim od oporezive granice.

Federalni zastupnik SDA Amir Zukić nedavno je pokrenuo inicijativu da se kladionice u Bosni i Hercegovini uvedu u PDV sistem. Za to je neopohodno napraviti izmjene Zakona o igrama na sreću.

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi. U Federaciji BiH postoji 13 privrednih društava, odnono 2.443 uplatna mjesta. U RS je registrovano 15 pravnih lica i 756 uplatnih terminala no sistem naplate je uređeniji.

U Federaciji BiH uvjerljivo najviše duguje „Derby bet shop“ iz Mostara, više od 21 milion maraka, dok „Intersport“ zauzima drugo mjesto, sa blizu 19 miliona maraka duga Vlasnik derby bet shopa, koji se danas nalazi u stečaju, je Mostarac Dinko Dika Slezak koji je, podsjetimo, svojom imovinom jamčio za Dragana Čovića u nekoliko sudskih procesa. Osim Mostara, najviše kladionica, ali i dugovanja, vežu se za Široki Brijeg, Čitluk, Vitez, Posušje…

Osim finansijskog efekta ovo je i društveni problem. Samo je u Mostaru registrovano 1.000 patoloških kockara.

Federalna vlada trebala bi u četvrtak raspravljati o izvještaju o poslovanju kladionica koje je napokon dostavljeno iz Federalnog ministarstva finansija. Iz Porezne uprave do kraja sedmice najavili su i vandrednu konferenciju za medije.

(21)

BiH ima najviše kladionica u Evropi – prihod 597 miliona KM

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-