Analiza jednog intervjua: Branko Perić možda radi ‘božiji posao’, ali još nije shvatio da nije božanstvo

Postoji stara izreka da se ljekari miješaju u božiji posao, dok ga sudije rade.

 

 

Sudije dakle po tome rade ono što je pripisano samo Bogu – presuđuju ljudima za njihove (ne)djela. A običnim smrtnicima je preostalo da to prihvate bez mogućnosti da raspravljaju s božanstvima.

 

 

Čini se da se u ulogu jednog takvog božanstva unio i sudija Suda BiH Branko Perić.

 

 

Nakon duge šutnje Perić je sinoć dao iscrpan intervju na televiziji N1 koji vrijedi analizirati.

 

 

Memić, Novalić i Mehmedagić nisu važni predmeti

 

Perić je očito rezigniran medijskim izvještavanjem o njegovom radu i činjenici da je on šef sudskih vijeća u nekoliko velikih predmeta.

 

 

Naime, vrhunac nezadovoljstva Perićem bio je nakon oslobađaujće presude u slučaju Mutap i dr.. Nakon toga, Perić je tražio da ga se izuzme i iz slučaja ‘Respiratori’ što je odbijeno.

 

 

Raport je prvi mediji koji je ukazao da se Perić sumnjivo i čudno ponaša tokom suđenja u tri velike afere – Mutap i dr., Novalić i dr. i afera Pošta u kojoj je bio osumnjičen Osman Mehmedagić, direktor OSA-e.

 

 

Ne ulazeći u u detalje slučajeva, konstatirali smo da je čudno da je Perić šef u sva tri predmeta. Pored toga, čudno je komunicirao sa svjedocima i sa optuženicima.

 

 

No, medijsko tematiziranje njegovo rada za Perića je nedopustivo. On smatra da su mediji, kritikujući njega, ustvari izgubili profesionalni kompas. Bitno je naglasiti da niti jedan medij nije vrijeđao Perića.

 

 

Usput je sva tri predmeta minimizirao i optužio (ponovo) medije da su ih predimenzionirali i učinili interesantnim.

 

 

“Nisu to neki važni predmeti po svojoj sadržani. To su predmeti koje su mediji učinili interesanstnim i važnim. Izvlačenje nekih zaključaka koji nisu pravne prirode je besmieleno”, smatra Perić

 

 

Mediji ne mogu paranoisati, ali on može

 

Po Periću mediji su stvorili paranoičnu atmosferu i razvili svojevrsnu teoriju zavjere. Po toj navodnoj teoriji koju šire mediji Perić je namjerno instaliran na određene predmete kako bi donio oslobađajuću presudu.

 

 

Periću smeta što mediji mogu kritizirati i problematizirati rad pravosuđa. Po njemu su novinari previše zaštićeni u odnosu na njega i njegove kolege.

 

 

I dok je pričao o paranoisanju medija gleda njega i njegovog rada, Perić se upustio u razvijanje svojih terorija zavjere.

 

 

Tako je ustvrdio da su se sljučajevi Dženan Memić i David Dragičević (koje je nazvao ubistvima) ustvari korišteni u političke svrhe.

 

 

A zajednički su im medijski centri koji opet imaju glavni cilj – rušenje pravosuđa čiji je on kredibilni faktor.

 

 

“Postoji identičan medijski centar gdje se ta priča podržava i javno eksploatiše. Čini mi se da je u oba slučaja bilo pokušaja da se oštećeni iskoriste u političke svrhe. Ovdje u Sarajevu je to jasno, u Banjaluci je ostalo nejasno. Sve me to podsjeća da se radi o slučajevima neke operacije koja je imala za cilj da se podriva pravosuđe i da se skrene pažnja sa političkih problema i teške ekonomske situacije. Možda je ovo moja paranoična percepcija tih slučajeva, ali mi je potpuno nelogično da se ne radi na glavnim stvarima nego se ide na sporedne”, rekao je Perić.

 

 

Za Perića smo propalo društvo

 

Prije toga, Perić nije htio ni dementirati paranoičnu teoriju da se ustvari namjerno njemu daju veliki predmetu kako bi ga se diskreditiralo!?

 

 

Perić je tokom cijelog intervjua imao negativnu, mračnjačku energiju. Po njemu, nema nam spasa jer smo ‘propalo društvo’.

 

 

“Nema dobrih dana za pravosuđe, nema dobrih dana za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo društvo u propadanju”, kaže Perić.

 

 

Za sve su to naravno, uz politiku, krivi mediji i – stranci.

 

 

Po njemu je nedopustivo da se pravosudni radnici kao što je Diana Kajmaković stavljaju na crne liste.

 

 

Na kraju je reletivizirao i priču o Sky aplikaciji. Po Periću, koji kao nema pojma o tome kako su i otkud ti dokazi, nije do kraja jasno šta će s tim biti.

 

 

Perić ne stavlja težište na podatke koji se dobivaju iz Sky aplikacije nego na to da li su Francuska i Nizozemska te aplikacije po zakonu dešifrovale!?

 

(raport/press)

(307)

Analiza jednog intervjua: Branko Perić možda radi ‘božiji posao’, ali još nije shvatio da nije božanstvo

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-