Amerikanci zabrinuti: Zloglasna Wagner grupa stigla i do Srbije. Operativci imaju posebnu misiju

Najviši američki zvaničnici sve više prate kretanja i aktivnosti koje provodi ruska privatna vojna Wagner grupa izvan Ukrajine.

 

 

U isto vrijeme, Moskva nastavlja koristiti paravojnu organizaciju za pokretanje operacija u Africi i Evropi.

 

 

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena tvrdi da se Rusija oslanja na grupu Wagner u Ukrajini za regrutiranje zatvorenika i pokretanje ofanziva u gradu Bahmutu.

 

 

Wagner grupa: Suzbijanju “antiputinovsko raspoloženje”

 

 

No, Amerikanci također prikupljaju obavještajne podatke u vezi s aktivnostima grupe u zemljama kao što su Centralnoafrička Republika, Mali i Srbija, prema depešama do kojih je došao POLITICO.

 

 

Rusija koristi Wagnerovce za suzbijanje “antiputinovskog raspoloženja” i odbranu vladinih interesa vojskom i oružjem.

 

 

Wagner grupa, u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, djeluje u desetinama zemalja. Sarađuje s vladama na vojnim i političkim projektima.

 

 

SAD dugo prati aktivnosti grupe širom svijeta. Posebno u zemljama poput Sirije, gdje su stacionirane američke trupe.

 

 

No, nedavne izjave američkih zvaničnika naglašavaju stepen do kojeg je administracija zabrinuta zbog oslanjanja Rusije na grupu.

 

 

Vlada brina i zbog sposobnosti Wagnera da oblikuje događaje u zemljama s kojima SAD i njegovi saveznici imaju poslovne i diplomatske odnose.

 

 

Depeše pokazuju kako američki zvaničnici prate kretanje i aktivnosti Wagnera u Centralnoafričkoj Republici i Srbiji. Navodi se u kojoj mjeri grupa predstavlja prijetnju lokalnim snagama i zvaničnicima.

 

 

Iako je Wagner godinama djelovao u obje zemlje, dokumenti daju novi kontekst tome kako Bidenova administracija analizira sve veću aktivnost paravojne grupre u politički turbulentnim zemljama.

 

 

“Sve je veći fokus na ruski odnos u Africi i na izgradnju sfere utjecaja koja zapravo nije postojala od kraja Hladnog rata”, rekla je Catrina Doxsee, saradnica pri Centru za strateške i međunarodne studije.

 

 

Administracija također prati kretanje Wagnera u Srbiji i Bjelorusiji, ruskom savezniku koji je podržavao moskovske trupe u ratu u Ukrajini.

 

 

Pozicionirali se i u Beogradu

 

Izvještaji o operativcima Wagnera u Bjelorusiji pojavili su se 2020. godine. Vlada u Minsku objavila je da je uhapsila 33 operativca koji su radili na sijanju haosa uoči predsjedničkih izbora.

 

 

Od tada se bjeloruska vlada, pod vodstvom predsjednika Aleksandra Lukašenka, približila Rusiji.

 

 

Wagner je pozicionirao ljude i u Beogradu. Početkom decembra najavio je službeno otvaranje poslova u Srbiji.

 

 

Od tada je pokrenuo operacije utjecaja kako bi se suprotstavio “aktivnostima ruske dijaspore protiv Putinovog režima”, stoji u jednoj od depeša, prenosi Politico.

 

 

Prigožin i Wagner godinama su pod američkim sankcijama.

 

Ali, SAD je nedavno poduzeo dodatne korake kako bi pokušao kontrolirati Wagnerov pristup oružju.

 

 

Krajem decembra, Bidenova administracija provela je dodatne izvozne kontrole na Wagneru, otežavajući pristup bilo kakvoj opremi s američkom tehnologijom.

 

 

Prisutnost grupe u Srbiji dolazi dok napetosti nastavljaju rasti na granici s Kosovom.

 

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je vojnicima da se pomaknu na borbeno spremne položaje.

 

 

Situacija na Kosovu pogoršala se od novembra kada su vlasti objavile da će etnički Srbi morati predati registarske tablice koje je izdala Srbija.

 

(Raport)

(113)

Amerikanci zabrinuti: Zloglasna Wagner grupa stigla i do Srbije. Operativci imaju posebnu misiju

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-