ALKALAJ IGNORISAO DODIKOVE PRITISKE I GLASAO “ZA”: U UN usvojena rezolucija koja poziva Ruse da se povuku iz Ukrajine

Generalna skupština ranije je odbacila dva amandmana na rezoluciju koje je predložila Bjelorusija.

 

 

Generalna skupština UN danas je usvojila rezoluciju u kojoj poziva Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine.

 

 

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom “za”, sedam “protiv” i 32 uzdržane. Rezoluciju je podržao i predstavnik BiH u UN-u Sven Alkalaj kao i ambasadori svih zemalja u regiji.

 

 

Kina, Indija i Iran su bile među zemljma koje su se izjasnile kao uzdržane.

 

 

Generalna skupština ranije je odbacila dva amandmana na rezoluciju koje je predložila Bjelorusija.

 

 

U jednom od amandmana sugerisano je da se ukloni zahtjev da Rusija povuče svoje snage. U drugom se poziva na mirovne razgovore i prekid dostave naoružanja u zonu sukoba.

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak “kako bi se vladajuća koalicija u BiH mogla raspasti” zbog neslaganja o odnosu prema ratu u Ukrajini.

 

 

Dodik je novinarima u četvrtak u Banjaluci rekao kako je nezadovoljan time što se BiH pridružuje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da smatra kako je glasanje ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja nezakonito.

 

 

Instrukciju da glasa za rezoluciju koju je predložila Ukrajina, Alkalaj je dobio od Ministarstva spoljnih poslova BiH i ministra Elmedina Konakovića, a Dodik je konstatovao kako je to u suprotnosti sa važećim zakonima jer za to nije pribavljena saglasnost Predsjedništva BiH.

 

 

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas je Konakoviću uputila dopis u kojem takođe ističe da je Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

 

 

“Kako ste se Vi sa vašim dopisom od 22. februara 2023. oglušili o stav Predsjedništva BiH po pitanju pridruživanja i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Ministarstva inostranih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP Mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva. U konkretnom slučaju, u skladu sa rezultatom procedure usaglašavanja u okviru Predsjedništva, jedini formalni stav kojeg predstavnik BiH može iznijeti na 11. hitnom posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a jeste suzdržanost po pitanju pridrživanja Rezlouciji, odnosno odbijanje prihvatanja statusa kosponzora.”

 

(SB)

(459)

ALKALAJ IGNORISAO DODIKOVE PRITISKE I GLASAO “ZA”: U UN usvojena rezolucija koja poziva Ruse da se povuku iz Ukrajine

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-