Znate li da možete naplatiti štetu uzrokovanu padom drveta ili grane na automobil

Ako se nađete u situaciji da vam priroda, zbog loših vremenskih uslova, ili pak zbog nesavjesnog rada komunalnih službi ošteti automobil, onda sasvim sigurno možete dobiti svoju odštetu za to.

 

 

Zakon o komunalnoj djelatnosti svrstava održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta u komunalnu djelatnost, pa tako vlasnici oštećenih automobila u ovakvim slučajevima trebaju potražiti rješenje kod lokalne samouprave, odnosno nadležne komunalne službe.

 

 

Važno je naglasiti da je obavezno, ukoliko vam se dogodi situacija da priroda ošteti automobile, pozovete policiju. Zatim s policijskim izvještajima odlazite u nadležnu komunalnu službu. Njihova je, dužnost održavati objekte komunalne infrastrukture i držati ih u stanju “funkcionalne sposobnosti”, a ukoliko dođe do plavljenja površine na kojoj je ta ista lokalna samouprava organizirala parkiralište ili šteta nastane naletom kontejnera za smeće, padom semafora, rampe ili sabraćajnog znaka, to je očit znak da su zakazali u zakonom propisanoj obvezi.

 

 

“Ako je automobil uništilo drvo koje je palo na javnoj površini štetu treba platiti lokalna samouprava, jer su oni zaduženi i obavezni brinuti o takvom drveću na cesti. Konkretno u Sarajevu ovakva šteta se može tražiti od Kantona Sarajevo, a koje je nadležno za održavanje komunalnih djelatnosti kantona.

 

 

U većini drugih mjesta nadležnost je jedinice lokalne samouprave”, navode iz društva “Ekspertiza” koje se bavi posredovanjem i realizacijom prava u oblasti naknade materijalne i nematerijalne štete.

 

 

Međutim, kako navode, do problema dolazi prilikom proglašenja elementarne nepogode, što odgovornom komunalnom društvu daje za pravo da se pozove na višu silu.

 

 

“Hoćete li uspjeti sa zahtjevom za naknadu štete ovisi ne samo o tome da pronađete, vlasnika stabla koje vam je palo na vozilo, odnosno vlasnika stabla s kojeg vam je grana oštetila vozilo, već i od ‘zdravstvenog stanja’ stabla tj. grane, odnosno oblikovanja njegove krošnje. Čini vam se suludo, ali sudska praksa kaže da je upravo to odlučujuće”, kazali su iz “Ekpertize”.

 

 

Prema pomenutim zakonskim odredbama, novčanom kaznom od 3.000 KM do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj davalac komunalne usluge ako uskrati komunalnu uslugu korisniku, u ovom slučaju građanima. Zato, ukoliko vam se dogodila situacija da vam je automobile oštetila priroda, potražite svoja prava u Zakonu o komunalnoj djelatnosti, te kontaktirajte stručna lica, koja će vam pomoći da dobijete odštetu.

 

(Klix)

(717)

Znate li da možete naplatiti štetu uzrokovanu padom drveta ili grane na automobil

| Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-