ŽIŽEK NAKON GOVORA O PALESTINI I IZRAELU KOJIM JE RAZBJESNIO DIO PUBLIKE: “Napadaju me lažni ljevičari, trebao sam biti još oštriji…”

Žižek je dodao da je “šokiran” svim reakcijama, da ništa što je rekao što već nije rečeno u liberalnim, zapadnim i izraelskim medijima.

 

 

Poznati slovenski filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio je o aktuelnim događajima na Bliskom istoku. Između ostalog, rekao je da je Izrael na putu postati diktatura te da se Palestinci doživljavaju kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizira to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak prosvjeda napustilo dvoranu tokom njegovog govora, piše N1 Slovenija.

 

 

U Frankfurtu je svečano otvoren 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija ove godine počasni gost. Sajam je otvorila slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, koja je u svom govoru istaknula značaj knjige za Slovence.

 

 

No njezin govor zasjenio je nastup slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, koji se pojavio kao jedan od književnika govornika. Žižek nije mogao izbjeći komentiranje najnovijih događanja na Bliskom istoku. Kako je rekao, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao židovskog povjesničara i pisca Yuvala Nou Hararija, na putu postati diktatura.

 

 

Napomenuo je i da se Palestinci doživljavaju kao problem. “Treba pogledati njihovu situaciju, usporediti nešto što izgleda neusporedivo”, rekao je, javlja N1 Slovenija.

 

 

Žižeku se prvo ispred pozornice, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio državni tajnik za europske poslove Uwe Becker koji je, prema pisanju njemačkog Zeita, nekoliko puta izlazio iz dvorane. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

 

 

“Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije”, uvjeren je filozof. Kako je dodao, terorizam protiv Izraela je protiv svih vrijednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali protiv vrijednosti Sajma je i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli.

 

 

Navodi se da su pojedini gosti i sudionici glasno protestirali i napustili dvoranu nakon govora Žižeka, što su mnogi opisali kao neprimjereno. Kako je na svom profilu na X-u napisao glavni urednik i publicist izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

 

 

Kako piše Harlamov, Žižek je ukazao na prazne riječi koje su slušatelji mogli čuti u prethodnim govorima. “Žižek pokušava objasniti da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da će time uvjeriti uznemirene pojedince u dvorani”, kazao je Harlamov koji je Žižekov govor nazvao hrabrim i potrebnim.

 

 

Sajam je izazvao burnu raspravu i prije nego što je službeno otvorio vrata. Glavni organizatori događaja otkazali su ceremoniju dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

 

 

U pisanoj izjavi predstavnici udruge LitProm, koja joj je dodijelila književnu nagradu, odluku su obrazložili time da ukidaju nagradu “zbog rata koji je započeo Hamas i u kojem stradaju milijuni ljudi u Izraelu i Palestini”.

 

 

Prema njihovim riječima, trebalo bi tražiti prikladniji format i mjesto održavanja događaja. Kako ističu, autorica će nagradu dobiti, samo je pitanje kada i u kojem obliku. “Dodjela nagrade nikada nije bila upitna”, tvrde.

 

 

Žižek: Napadaju me lažni ljevičari

 

Kako je Žižek nakon svega rekao u izjavi za RTV Slovenija, osobi koja mu je prekinula nastup trebao je uzvratiti “vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj”, jer će takav stav ojačati antisemitizam. Kako je dodao, to je bio odgovor “tih lažnih filozofa”, ali većina privatnih mailova koje dobiva je drugačija, napadaju ga lažni ljevičari, kaže.

 

 

Ujedno je upitao i kome je služio nedavni napad Hamasa jer je, kako smatra, objektivno najteže pogodio Izrael i podsjetio da su Izrael prije dva-tri mjeseca potresle velike demonstracije, ali sada je to gotovo.

 

 

“Ja zapravo mislim, u mojoj viziji imate Hamas i Netanyahuovu vladu, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio kao terorista, a s druge strane Hamas. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi”, rekao je Žižek i dodao da je “šokiran” svim reakcijama, da ništa što je rekao što već nije rečeno u liberalnim, zapadnim i izraelskim medijima.

 

(N1)

(208)

ŽIŽEK NAKON GOVORA O PALESTINI I IZRAELU KOJIM JE RAZBJESNIO DIO PUBLIKE: “Napadaju me lažni ljevičari, trebao sam biti još oštriji…”

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-