Zelene beretke izlaze na proteste zbog hapšenja Radončića

Članovi Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca “Bosnae – Zelene beretke” izaći će u ponedjeljak na proteste zbog hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Potvrdio je ovo za N1 Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke”. On je kazao da još uvijek nije određena satnica protesta koji će se održati ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

Kako su ranije naveli u saopćenju, zahtijevat će hitno puštanje Radončića na slobodu, u suprotnom “bit će nosioci protesta za oslobađanje i pravdu Radončića”.

Podsjetimo, jučer je Sud BiH osumnjičenom Fahrudinu Radončiću odredio jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

“Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi”, saopšetno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH Radončića tereti za četiri krivična djela među kojima su kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi.

(49)

Zelene beretke izlaze na proteste zbog hapšenja Radončića

| Slider, Vijesti |
About The Author
-