Nakaš: Moramo mlade učiti značaju antifašističke borbe

Tradicionalni Igmanski marš manifestacija je koja se održava u povodu sjećanja na 27.januar 1942. godine kada se dogodila jedna od najznačajnijih operacija tokom Narodno Oslobodilačke Borbe u Drugom svjetskom ratu. Tada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenu Foču.

Manifestacija Igmanski marš bit će održana sutra i tim povodom u Novom danu su gostovali: Bakir Nakaš, predsjednik SUBNOR-a BiH i Ibrahim Durmo – predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša.

Nakaš je otkrio da je “sve spremno” za sutrašnju manifestaciju koja bi mogla, kako kaže, biti jedna od najmasovnijih održanih do sada.

“Prema nekim informacijama u medijima se barata sa brojkom od 10.000 učesnika. Sam broj ljudi koji će doći govori koliko je značaj ove manifestacije. Ukoliko i vrijeme bude odgovarajuće očekujemo i veći broj od deset hiljada ljudi. Sve ovo govori da bi sutrašnja manifestacija mogla biti jedna od najmasovnijih”,smatra predsjednik SUBNOR-a.

U planu je dolazak velikog broja gostiju iz inostranstva…

“Pored enitetskih delegacija očekuju se gosti iz svih država bivše Jugoslavije. Posebno smo ponosni što će doći delegacija koja će predstavljati bivši Sovjetski Savez”, navodi Nakaš.

Na Igmanu bi se trebao obratiti Albin Pibernik, najmlađi učesnik Igmanskog marša 1942. godine. On je sa majkom ljekarom prepješačio ovu planinu, a kasnije je postao pilot bivše JNA. Njegov lik se pojavljuje i u kultnom jugoslovenskom filmu “Igmanski marš”.

“Imali smo čast da se obratio i prošle godine. Tradicija je da se učesnici marša pojave i evociraj uspomene na ovakav značajan događaj. To će biti jedan od doprinosa na širenju istine. Jedno je prepričavanje, a drugo je živa riječ od osobe koja je to sve prošla”, objasnio je Nakaš, a Durmo je dodao da će fokus manifestacije biti na druženju, a ne na držanju govora.

“Program smo fokusirali na druženje građana Sarajeva sa gostima iz drugih gradova i država. Neće biti govora, a izuzetak je obraćanje Pibernika”, tvrdi Durmo.

On je otkrio da će za sve posjetioce na Velikom polju biti organizovan tradicionalni ručak, vojnički pasulj, koji se na manifestaciji “Igmanski marš” priprema od 1947.

Nakaš je na kraju gostovanja istakao razočarenje činjenicom da je Narodnooslobodilačka borba nepravedno potisnuta iz obrazovne literature.

“Treba edukovati mlade ljude o značaju antifašističke borbe. Iz obrazovnog programa skoro je u potpunosti izbrisana antifašistička borba. Zbog porasta raznih manifestacija koje popularizuju fašizam bitno je raditi na popularizaciji antifašističke borbe i narodnooslobodilačkog pokreta”.

Durmo je za sve zainteresovane napomenuo da će tradicionalni Igmanski marš biti održan u subotu 30. januara. Zborno mjesto učesnika manifestacije bit će na Brezovači, a nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje u 10.30 sati formirati će se kolona
od više hiljada ljudi, koja će pješke ići ka Velikom polju.

Dolazak na Velikom polju očekuje se u 13 sati.

(28)

Nakaš: Moramo mlade učiti značaju antifašističke borbe

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-