Više sumnje nema, svijet je na ivici: “Ako Putin ovo napravi, počinje treći svjetski rat”

Jurij Riženkov, izvršni direktor Metinvesta, koji je vodio čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje su se vodile teške borbe na početku invazije 2022. godine, upozorio je da bi u slučaju pobjede Кremlja posljedice mogle biti strašne, piše britanski “Telegraf”.

 

 

 

“Ne vjerujem da će Putin stati ako pobijedi u Ukrajini. Sljedeće mete mogle bi da budu baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Mađarska i Slovačka. A to su članice NATO-a. Trenutno se ukrajinski vojnici bore za Evropljane. Ali ako Ukrajina izgubi onda će američki i evropski vojnici morati da se bore – rekao je Riženkov.

 

 

 

Riženkov je dao komentar samo nekoliko dana prije nego što je Putin zaprijetio “globalnim ratom” koji bi “doveo čovječanstvo na ivicu” ako bi SAD rasporedile trupe u Ukrajini.

 

 

 

Putinov „gvozdeni stisak“ ponovo je izašao na vidjelo prošle sedmice kada je stigla vijest da je opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru na sjeveru Rusije.

 

 

 

Njegovo navodno trovanje označeno je kao prijelomni trenutak za modernu Rusiju, pošto je Кremlj sve nesigurniji i na ovaj način pokušava da uguši svako neslaganje.

 

 

 

Riženkov, koji je vodio međunarodnu metaluršku i rudarsku kompaniju više od 10 godina, rekao je da historija sugeriše da je jedini način da se Rusija zaustavi poraz na bojnom polju. On je upozorio da bi neuspjeh u tome imao ogromne posljedice.

 

 

 

“Mislim da je onda definitivno treći svjetski rat. (Putin) neće stati. U stvari, sve što vidimo u posljednjih možda 10 godina je test za međunarodna pravila koja su nastala posle 1945. godine – rekao je.

 

 

 

Posao pod vatrom

 

 

Nije lako voditi kompaniju čiji su pogoni u ratnoj zoni, ali Riženkov pokušava da održi osjećaj normalnosti. Ovaj 47-godišnjak živi između Кijeva, Londona i kontinentalne Evrope, a nakon intervjua žuri po kćerku na trening.

 

 

 

Riženkov je opisao kako se suočio sa velikim izazovima kada je počeo da transformiše posao.

 

 

 

“Poslije dvije godine smo se prilagodili – rekao je on, misleći na promjene u kompaniji, koja je bila prinuđena da preseli sedište i čijih je 9.000 od 60.000 zaposlenih otišlo da se bori u ratu.

 

 

 

“U početku je bilo teško, posebno sa bombardovanjem i granatiranjem i velikom vjerovatnoćom raketnog napada, posebno u nekim našim mjestima koja su bukvalno 35 do 40 kilometara udaljena od linije fronta. I udarili su nas nekoliko puta – dodao je.

 

 

 

Riženkov je rekao da je održavanje proizvodnje posebno izazovno. Osoblje sada na poslu nosi pancire i šljemove, a kompanija je izgradila skloništa da ih zaštiti od direktne vatre.

 

(Raport)

(457)

Više sumnje nema, svijet je na ivici: “Ako Putin ovo napravi, počinje treći svjetski rat”

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-