Delegacija EU u BiH o susretu Dodika sa Lukašenkom i Putinom: ‘Jasno je rečeno…’

Održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom je nespojivo s evropskim putem, poručili su.

 

 

 

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a povodom susreta Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS sa predsjednicima Bjelorusije i Rusije Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom, rečeno je za Raport da je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivo s evropskim putem.

 

 

 

Dodik, podsjetimo, u protekla dva dana boravi u službenoj posjeti ovim dvjema zemljama, a tom prilikom se u odvojenim susretima sastao sa Lukašenkom i Putinom.

 

 

 

Ferdinand Koning, glasnogovornik Delegacije EU u BiH navodi da ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Bjelorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost.

 

 

 

Navodi da su dvije godine protivpravne, neopravdane invazije punog obima na Ukrajinu uzrokovale ogromnu patnju, prije svega stradalih, ranjenih i traumatizovanih u Ukrajini, ali i ljudi širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, usljed rasta cijena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti.

 

 

 

“Režimi Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka nisu samo prijetnja stabilnosti i miru u cijelom svijetu, već i sigurnosti i slobodi vlastitih građana, te su nedavne, šokantne smrti političkih zatvorenika Alekseja Navaljnog u Rusiji i Ihara Lednika u Bjelorusiji ukazale na porast sistemske represije u tim zemljama.

 

 

 

Evropska unija je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, bez presedana, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu. Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivo s evropskim putem.

 

 

 

Od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije”, naveli su iz Delegacije EU u BiH u odgovoru:

 

(Raport)

(229)

Delegacija EU u BiH o susretu Dodika sa Lukašenkom i Putinom: ‘Jasno je rečeno…’

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-