UMJESTO SKUPA ISPRED TUŽILAŠTVA: Građani RS-a se pozivaju da sutra masovno dođu na međuentitetsku liniju i…

… blokiraju saobraćaj u trajanju od pola sata

 

 

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 sati dođu na međuentitesku liniju na mirno okupljanje za, kako je naveo, “odbranu Republike Srpske”.

 

 

Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju.

 

 

Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko – romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje – Mostar – rekao je Radanović za RTRS.

 

 

Naša organizacija je sutrašnjim skupom samo željela jedno, a to je da omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama.

 

 

Sada je svima jasno još nešto o čemu mi govorimo decenijama a to je da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije – dodao je.

 

 

Radanović kaže da nakon što su dobili “nemoguće uslove” koje su se trudili da ispune, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa.

 

 

A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od strane domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija – navodi Radanović.

 

 

On je rekao da je “za Sarajevo jedini dobar Srbin onaj koji dolazi u Sarajevo da bude osuđen”, te da “Republika Srpska graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde već samo mržnje prema Srbima”.

 

 

Kaže da i dalje ne odustaju od skupa.

 

 

Zbog toga pozivam naše ljude iz cijele RS da realizuju svoj plan dolaska na ovaj skup tako što će doći u 18 časova do granice između Republike Srpske i susjedne Federacije i na samoj granici održati mirnu obustavu saobraćaja u trajanju od 30 minuta.

 

 

Mislim da je ovo dobar način da svima pokažemo da za razliku od ostatka BiH ovdje postoji Republika Srpska u kojoj se poštuju prava naroda na izražavanje stava, kao i da postoji zajednica u kojoj Srbi i svi koji poštuju zakone mogu da žive slobodno – poručio je Radanović.

 

(SB)

(2290)

UMJESTO SKUPA ISPRED TUŽILAŠTVA: Građani RS-a se pozivaju da sutra masovno dođu na međuentitetsku liniju i…

About The Author
-