Kralj Tvrtko I Kotromanić iz svih uglova: Pogledajte sve detalje pa (pro)sudite sami – kako vam se dopada?

I dok se na političkoj sceni vode rasprave kome pripada čuveni bosanski ban Tvrtko, nasljednik moćnog vladara Stjepana II Kotromanića, te da li spomenik treba biti u Sarajevu ili u Banjaluci, ili i u Sarajevu i u Banjaluci, čaršija raspreda o drugim detaljima…

 

 

Nekima se dopada, nekima ne, ali o ukusima, davno je rečeno, ne treba raspravljati.

 

 

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, podignut u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH nakon brojnih peripetija i izmjena lokacija, i dalje je vruća tema u glavnom bh. gradu, ali i u drugim dijelovima države.

 

 

I dok se na političkoj sceni vode rasprave kome pripada čuveni bosanski ban Tvrtko, nasljednik moćnog vladara Stjepana II Kotromanića, te da li spomenik treba biti u Sarajevu ili u Banjaluci, ili i u Sarajevu i u Banjaluci, čaršija raspreda o drugim detaljima… Nekima se dopada, nekima ne, ali o ukusima, davno je rečeno, ne treba raspravljati.

 

 

Sama gradonačelniva Sarajeva Benjamina Karić je uz postavljanje spomenika, između ostaloga pojasnila:

 

 

 

 

Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju smo povodom njegovog postavljanja mogli organizovati. Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce.

 

 

Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših gradjana.

 

 

Dostojanstveno i hrabro, na datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

 

Benjamina Karić o spomeniku kralju Tvrtku u Banjoj Luci: 'Zašto se ponižava  Sarajevo?' - Radiosarajevo.ba

 

 

A mi vam donosimo fotogaleriju – spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću iz svih uglova, pa sudite – kako vam se dopada…

 

(DEPO PORTAL/ad)

(342)

Kralj Tvrtko I Kotromanić iz svih uglova: Pogledajte sve detalje pa (pro)sudite sami – kako vam se dopada?

About The Author
-