TITOVIM STAZAMA DONACIJE: Avdo Avdić odgovara na optužbe Konakovića i Čampare da je…

“lažljivac”

 

 

Pošto je na odmoru u Dubaiju, ministar Konaković ima vremena da se usaglasi sam sa sobom – kaže Avdić

 

 

Elmedin Konaković je, definitivno, dokazao da sam pogriješio. Sve do sinoć sam mislio da je on “zalutao” u kartel, ali nakon njegovih paničnih objava na društvenim mrežama sve sam sigurniji da je on, ipak, znao u šta se upušta, kaže za Slobodnu Bosnu novinar i urednik portala Istraga.ba, Avdo Avdić.

 

 

Podsjetimo, nakon što je Avdić jučer dao intervju za portal Klix, sinoć su se na društvenim mrežama oglasili lider NiP-a Elmedin Konaković i kadar te stranke Aljoša Čampara, koji su udruženim snagama optužili novinara Avdića da je “lažljivac” zbog njegovih tekstova o narko kartelu Tito i Dino i navodnim vezama sadašnjih istaknutih kadrova NiP-a sa Edinom Gačaninom Titom.

 

 

Danas je lažljivac sam raskrinkao svoje laži. Javno je i sam rekao kako niko do 2019. godine nije znao ko je i šta radi Edin Gačanin, a pisao je desetine tekstova prije toga o tome kako su 2016. godine policajci i još neki ljudi imali “sumnjive” poslove sa vođom kartela. Za mene kaže da samo loše govorim o predmetu i da se iza mene kriju, da sam nesvjesno u sve uletio, a ranije je u svakom tekstu pisao kako se sastajem i sarađujem sa kartelom.

 

 

Nestale su laži da sam se sastajao, dolazio na svadbe i odsjedao u skupim apartmanima. Nestale su jer su laži. Sad mnogo toga relativizira jer je slika drugačija nakon poruka koje je sam objavio, a u kojim Sky-evci najavljuju sastanak sa Bakirom Izetbegovićem lično (imenom i prezimenom) i najavljuju kupovinu Klixa – napisao je, između ostalog, u objavi na Facebooku Elmedin Konaković.

 

 

Avdić kaže da Konakovićeve verbalne akrobacije, iako se školovao za jednu drugu vrstu aktobatike, pokazuju da je ministar vanjskih poslova BiH uspješno položio test “Titovim stazama revolucije”.

 

 

Kao krunski dokaz da je u pravu nudi moju izjavu da sam za kartel Edina Gačanina Tita prvi put čuo 2019. godine, što bi, eto, trebalo značiti da njegov kum Gordan Memija i specijalci FUP-a nisu znali koga prate. Ali to što sam ja saznao za Tita 2019. godine ne abolira policajce niti njegovog kuma. Štaviše, u dokumentu nizozemskog pravosuđa iz 2019. godine piše da je Titu u avgustu 2016. godine zaplijenjeno 928 kilograma kokaina.

 

 

Edin Gačanin Tito je u BiH bio mjesec kasnije. Osim toga, u izvještaju nizozemske policije piše da su “dobili informacije” od bh. policijskih struktura. Što opet znači da su bh. sigurnosne službe – imale informacije. A imao ih je i Konakovićev kum Gordan Memija koji je u intervjuu za Source kazao da poznaje Tita od 1992. godine i da se družio s njegovom porodicom, kaže Avdić.

 

 

Dodaje da je otac Edina Gačanina bio “kriminalac sa dugogodišnjim stažom”, što je i Memija morao znati jer se družio s njjma.

 

 

Pa opet je odlučio dočekati Tita i obezbijediti mu specijalnu policijsku pratnju. Ali Konaković ne sluša i ne čita pažljivo. Čak ni sebe. U februaru je tako tvrdio da trojica specijalaca nisu pratila Tita, iako su oni sami to i priznali. Sada opet na društvenim mrežama piše da su specijalci uzeli lažno bolovanje da prate Tita. Tako je ministar ostao neusaglašen sam sa sobom.

 

 

Neusaglašen je i po pitanju brojeva pasoša. U februaru je tvrdio da je možda neko iz NiP-a dao brojeve pasoša, a sad kaže da je ipak on dao brojeve pasoša koji su pronađeni u Sky telefonu Titovog saradnika. Ali pošto je na odmoru u Dubaiju, ima vremena da se usaglasi sam sa sobom, zaključuje Avdo Avdić.

 

 

On je prokomentarisao i navode Aljoše Čampare koji je, između ostalog, kazao kako Avdić u kontinuitetu problematizira donaciju uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a, pokušavajući ga na taj način povezati s narko kartelom Edina Gačanina.

 

 

Činjenica je da je Jedinica za profesionalne standarde FUP-a još 2019. godine sprovela internu istragu i utvrdila da u “pogledu donirane opreme sprovedenom internom istragom nije dokazano da je Edin Gačanin osigurao novac na osnovu koje je firma “RHEA EXPRES” d.o.o. Sarajevo, kupila i donirala opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije, posredstvom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova” i da je “kompletna procedura u procesu donacije provedena u skladu sa zakonom i zakonskim propisima – navodi Čampara, pozivajući se na saopćenje FUP-a iz januara 2020. godine.

 

 

U tom saopćenju stoji da iako u tom trenutku nema dokaza da je novac za policijske uniforme stigao preko Gačanina, to za sada ostaje “operativni podatak”.

 

 

Bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara me naziva lažovom. Pa, evo, neka kaže da li je laž da je on dobio Titovu uniformu? Da li je laž da je Sud BiH, dvostepeno, utvrdio postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija posredovao prilikom nabavke Titovih uniformi? Da li je laž da je on sa Memijom potpisao šest direktnih sporazuma? Da li je laž da je on, kao ministar, primio Titovu donaciju? Ako je bilo šta od ovoga lažno, onda je Čampara u pravu. A i on zna da nije. I zato se radujem njegovoj tužbi. Ipak je on “vrstan pravnik” koji živi u ubjeđenju da su javne nabavke nasljedne. Očito ih je zamijenio sa javnim funkcijama. Jer još od afere Neum članovi njegove uže i šire familije su na teretu poreskih obveznika, kaže Avdić.

 

 

Na kraju ističe da je posebno indikativan dio komentara Elmedina Konakovića u kojem šef NiP-a poručuje “onima koji pišu saopćenja” da se “pripreme”.

 

 

A ko je pisao saopćenja? Udruženje tužilaca, VSTV i BH novinari. Dakle, tužioci, pravosudni radnici i novinari – pripremite se. Još davno je rekao “dolazim po vas” – kaže Avdo Avdić.

 

(SB)

(108)

TITOVIM STAZAMA DONACIJE: Avdo Avdić odgovara na optužbe Konakovića i Čampare da je…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-