MILANOVIĆ I NA MALTI O PRAVIMA HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI: “To je nešto što me stvarno razočaralo…”

Milanović je na sastanku s Vellom kritizirao dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH.

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u Valletti predsjedniku Malte Georgeu Velli da očekuje podršku Malte za ulazak Hrvatske u Šengen, a predsjednici su razgovarali još o uvođenju eura u Hrvatskoj i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, saopćio je ured predsjednika RH.

 

 

Milanović je na sastanku s Vellom kritizirao dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH.

 

 

“To je, nažalost, pitanje gdje odnos prema ovoj temi prelazi od razočaranja do bijesa, a stvari idu samo na gore. Posljednji potez, to da se Ukrajini i Moldovi dodijeli status kandidata za članstvo u EU, a da se u isto vrijeme zanemari Bosna i Hercegovina, nema nikakve veze s razboritom državničkom mudrošću, s dalekovidnošću i odgovornošću međunarodne politike. To je nešto što me stvarno razočaralo”, rekao je Milanović.

 

 

 

 

Istaknuo je da se može teško opravdati politički, taktički i u konačnici etički zašto Europsko vijeće – kao tijelo koje na kraju odlučuje – nije dodijelilo status kandidata Bosni i Hercegovini.

 

 

“Taj propust ide ruku pod ruku s nizom drugih propusta kojima svjedočimo i kojima smo svjedočili na zapadnom Balkanu, kao što je dinamika pregovaračkog procesa Crne Gore te izostanak početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije. I na kraju Srbija, koja je, nažalost, izabrala svoj put i očito nije jako zainteresirana za europske procese i pravila kojih se u ovom trenutku mora pridržavati. Možda promjene odluku u razumnom roku, a možda i ne”, rekao je Milanović.

 

 

Vella je rekao da razumije osjetljivost hrvatskog predsjednika na temu prava Hrvata u BiH te naglasio da višedesetljetni napori nekih kandidata sa zapadnog Balkana nisu honorirani.

 

 

“Potrebna je puno veća predanost Europske Unije zemljama zapadnog Balkana. Osim što dovodi do nezadovoljstva u ovim zemljama, postoji i opasnost da se ove zemlje počnu okretati utjecaju trećih zemalja. Ozbiljnija i jasnija europska perspektiva doprinijela bi, između ostalog, i stabilnosti jugoistočne Europe”, rekao je Vella.

 

 

U kontekstu pristupanja Hrvatske EU-u, Milanović je rekao da su pregovori za članstvo u Uniji vođeni sa znanjem da postoji oko 600 tisuća hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini.

 

 

“Zbog toga se ne može reći da su ti ljudi postali hrvatski državljani nakon ulaska Hrvatske u EU. Oni su to bili i prije 2013. Veliki broj Hrvata koji žive u Hrvatskoj vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Hrvatska je obvezna pomoći tim ljudima, pokušati doprinijeti rješavanju njihovih problema, ali na miroljubiv način”, rekao je hrvatski predsjednik.

 

 

 

(SB)

(271)

MILANOVIĆ I NA MALTI O PRAVIMA HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI: “To je nešto što me stvarno razočaralo…”

About The Author
-