TEŽAK UDARAC PUTINU: Češki ministar najavio radikalne mjere, EU ih prihvatila -“Uvjeren sam da niko ne treba podržavati agresora kupujući od njega…”

Češka ima viškove za izvoz. Bilo je viška žetve širom svijeta – dodao je.

 

 

 

Evropska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

 

 

 

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi FT, dodajući da će carine od 50 posto također biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih, javlja SEEbiz.

 

 

 

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici diljem Evropske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu s Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022.

 

 

 

Kao i veći dio Evrope, Poljska je također bila zahvaćena protestima posljednjih sedmica.

 

 

 

Češka će također predložiti zabranu uvoza ruskog i bjeloruskog žita u EU na ovosedmičnom Evropskom vijeću, izjavio je ministar poljoprivrede Marek Výborný, piše Euractiv.

 

 

 

Zemlje članice EU sastat će se na samitu Evropskog vijeća u četvrtak i petak, na kojem će poljoprivreda biti visoko na dnevnom redu.

 

 

 

Ruskoj ili bjeloruskoj robi nije mjesto u Evropi. Ne vidim razlog zašto bi rusko žito trebalo da bude u Evropi. Uvjeren sam da niko ne treba podržavati agresora kupujući od njega žito. To je ono za šta ću se zalagati u EU – rekao je Výborný.

 

 

 

Zalagat ćemo se da žitarice i uljarice budu na listi sankcija, a ne da se šalju u Evropu – dodao je.

 

 

 

Prema nacrtu zaključaka, lideri EU bi se trebali dogovoriti o važnosti snažnog i održivog poljoprivrednog sektora za sigurnost hrane i trebali bi se vratiti “trenutnim izazovima u poljoprivrednom sektoru i zabrinutostima koje su postavili poljoprivrednici”, a višak žitarica iz Ukrajine i Rusije i pad njene cijene su među ključnim pitanjima.

 

 

 

Osim sastanka Evropskog vijeća ove sedmice, Výborný će imati mogućnost da pokrene ovo pitanje tokom sljedećeg Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo koje će se održati 26. marta.

 

 

On kaže da ne postoji rizik od značajnog rasta cijena hrane nakon moguće zabrane uvoza žitarica iz Rusije.

 

 

 

Češka ima viškove za izvoz. Bilo je viška žetve širom svijeta – dodao je.

 

 

 

Evropska komisija procjenjuje mogućnost uvođenja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju. Na osnovu toga, Komisija će uskoro iznijeti prijedlog – navodi se u čitanju poziva predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i poljskog premijera Donalda Tuska 15. marta.

 

 

 

Slične komentare dao je poljski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

 

 

 

Kada Rusija koristi hranu kao oružje, moramo reagovati. Rusija će izvoziti preko 50 miliona tona pšenice. Kada jedna zemlja ima četvrtinu ukupnog izvoza pšenice, to može destabilizovati situaciju. I to je ono što vidimo – rekao je on poljskoj štampi.

 

 

 

Prošlog mjeseca, Latvija je uvela jednostranu zabranu trgovine na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, a Tusk je sugerirao da bi se slične mjere mogle poduzeti u Poljskoj.

 

 

 

Zastupnici Evropskog parlamenta takođe su podržali ideju različitih političkih stranaka tokom prošlonedeljne debate u Strazburu.

 

(SB)

(122)

TEŽAK UDARAC PUTINU: Češki ministar najavio radikalne mjere, EU ih prihvatila -“Uvjeren sam da niko ne treba podržavati agresora kupujući od njega…”

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-