KUD DRAGAN – TU I ŽELJANA: Zamislite da jedna EU parlamentarka iz Švedske, Danske ili Njemačke priredi ovakav javni ispad…

Isti princip „umetanja“ dijela BiH u hrvatski kulturno-istorijski kontekst, odnosno političke odnose, može se primijeniti i na angažman Željane Zovko, koja je preko važnih diplomatskih mandata u ime BiH stigla i do Parlamenta EU, ali kao predstavnik Hrvatske!

 

 

Piše: FARUK KAJTAZ

 

 

Znate onu hrvatsku domoljubnu budnicu „Lijepa li si“, Thompsona i ekipe u kojoj se uz puno domoljubnog naboja i emocija u stihovima redaju hrvatske regije, pa se tako „u neka doba“, pojavi i „Herceg Bosna“, odnosno „Srce ponosno“!?

 

 

Slavonija, Istra, Dalmacija, Lika…., a onda i „Srce ponosno“, baš kao da je i to samo dio „Lijepe naše“…

 

 

Isti princip „umetanja“ dijela BiH u hrvatski kulturno-istorijski kontekst, odnosno političke odnose može se primjeniti i na angažman Željane Zovko, koja je preko važnih diplomastkih mandata u ime BiH, stigla i do EU Parlamenta, ali kao predstavnik Hrvatske!

 

 

Pri tome tehnička pozadina njenog angažmana u EU parlamentu nije uopšte važna niti sporna, jer je najvažnija politička poruka, koja se takvim projektom šalje prema javnosti u BiH, Hrvatskoj, ali prije svega prema EU.

 

 

I dobro, kada je Zovko konačno raskrstila sa diplomatijom matične države, koja ju je izdašno nagrađivala (a kako drugačije, nego po stranačkom ključu) angažmanima u atraktivnim evropskim metropolama, šta je rezultat cijele te diplomatske mimikrije?

 

 

Hrvatska, BiH ili „Srce ponosno“ u EU Parlamentu?

 

 

 

Zovko kaže kako se u svome angažmanu u EU parlamentu „bori za evropsku BiH“, što možda u načelu i jeste tačno, ali vrag se, znate, ipak krije u detaljima.

 

 

Nekako mi se čini kako Zovko svojim angažmanom prema BiH uporno traži bilo kakvu „dlaku u jajetu“, pri čemu se najmanje vodi interesima matične države i njenih naroda, a puno više geopolitičkim interesima susjedne Hrvatske.

 

 

Ustvari niti ta definicija nije do kraja tačna, jer se Zovko svih ovih godina pokazala samo kao vjeran vojnik HDZ BiH ili bolje reći Dragana Čovića, sa kojim, gle čuda, obično ima poduradne stavove. Kud Dragan – tu i Željana, samo što je njeno područje djelovanja Evropska unija u kojoj treba progurati neke ideje ili ih jednostavno legitimizirati kao moguće i poželjne teme.

 

 

Očekivano, izvjesna podrška za tako nešto stiže samo od krajnje desnice…

 

 

I kada je neko, slučajno, priupita o tome da li takva politika prema BiH ima bilo kakve veze sa većinskim raspoloženjem unutar najvažnijih država i organa EU kao nedavno na N1, Zovko se, narodski rečeno „napravi naivna“. Zovko sebi daje čak za pravo da na takva pitanja uopće i ne odgovora uz kratku, ciničnu i podrugljivu poduku „mladoj novinarki“, kako se to zapravo „treba raditi“!?

 

 

Nema ona vremena, ne razumije pitanja…., dok govor tijela i mimika lica odaje čak i izvjestan nivo institucionalnog prijekora, potpuno neprimjeren za jednu tako iskusnu diplomatkinju, kakvom se Zovko želi predstaviti.

 

 

Ukoliko u ovu priču uključimo i prave EU demokratske standarde, lako se može izvesti zaključak, kako se Željana Zovko nakon ovakvog nastupa u medijma ne bi dugo zadržala na dobro plaćenoj poziciji, koju zauzima. Zamislite da jedna EU parlamentarka iz recimo Švedske, Danske ili Njemačke priredi ovakav javni ispad.

 

 

U demokratskim društvima ovakav nivo političkog nipodaštavanja novinara i medija je jednostvano nedopustiv i nakon njega slijedi samo jedan mogući scenario – ostavka. Takve se stvari podrazumjevaju i o tome se puno ne raspravlja, jer su čak i matične stranke svjesne da je to prekršaj jasnih pravila demokratskog ponašanja, koji im može samo dugoročno štetiti.

 

 

Međutim, Zovko u EU Parlamentu, ipak predstavlja državu koja, izgleda, još uvijek nije do kraja usvojila takve standarde i koja, da se ne lažemo, ima dvostruke standarde prema BiH. Ona se zato samo savršeno uklopila u tu projektovanu vizuru, načelne podrške i stvarne ucjene, prema kojoj će stvari BiH biti dobre i „europske“, jedino ukoliko se dopadnu Zagrebu, a posebno Draganu Čoviću.

 

 

Zato svog predstavnika u Parlamentu EU, izgleda nemaju ni Hrvatska, ni BiH, već samo Dragan Čović, a posredno, znate već još ko….

 

 

Zato hajmo opet…Oj Zagoro, lijepa li si…..Slavonijo zlatna ti si….Herceg Bosno „Srce ponosno“….

 

 

(Prenosimo s autorovog bloga)

 

 

Pogledajte video:

 

(SB)

(7)

KUD DRAGAN – TU I ŽELJANA: Zamislite da jedna EU parlamentarka iz Švedske, Danske ili Njemačke priredi ovakav javni ispad…

About The Author
-