TEŠKE RIJEČI ERDOGANA: Turski lider uporedio Gazu i Srebrenicu, optužio Izrael za masakr u Palestini, a onda se dotakao rata u BiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da izraelski premijer Benjamin Netanyahu više nije netko s kim se može razgovarati i rekao da će Ankara učiniti sve što je u njenoj moći da izraelske “ratne zločine” iznese pred Međunarodni kazneni sud.

 

 

 

Tijekom leta avionom na povratku iz službenog posjeta Kazahstanu, Erdogan je rekao da je Netanyahu najodgovorniji za napade na Pojas Gaze i dodao da je potpora izraelskog premijera slaba u samom Izraelu.

 

 

Predsjednik Turske je naglasio da ga “masakr koji se danas događa u Pojasu Gaze” podsjeća na Srebrenicu 1995. godine.

 

 

– Dobro znamo što se u prošlosti događalo u Bosni i Srebrenici u srcu Europe. Europske zemlje su tada, kao i danas, šutjele i zatvarale oči pred masakrom – naglasio je Erdogan.

 

 

Prema njegovim riječima, Netanyahu više nije netko s kim se može razgovarati.

 

 

– Precrtali smo to i bacili – rekao je Erdoğan i dodao da je Netanyahu izgubio potporu izraelskih građana te da vjerskom retorikom želi dobiti “podršku za masakre” u Gazi.

 

 

Izrael, rat u Izraelu, Gaza

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: AP Abed Khaled

 

 

Prema njegovim riječima, Netanyahuovi postupci nemaju nikakve veze s vjerskim knjigama.

 

 

– Rekao sam nešto u svom govoru na Maršu za Palestinu u Istanbulu. Najavio sam da ćemo podržati inicijative koje bi izraelska kršenja ljudskih prava i ratne zločine izvele pred Međunarodni kazneni sud. Naše nadležne vlasti, posebno naše Ministarstvo vanjskih poslova, će obaviti ovaj posao – rekao je Erdogan.

 

 

Turski čelnik također je rekao da je Turska spremna djelovati kao zemlja jamac za Gazu nakon sukoba.

 

 

Erdogan je naglasio da svijet zatvara oči pred “izraelskim brutalnim napadima na civile i zdravstvenu infrastrukturu” te da “ostavlja bebe i civile” da umru.

 

 

Naglasivši da Europska unija nije na pošten način pristupila pitanju Gaze te da je ono bilo izvan diplomatskog procesa u rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je rekao da je to narušilo povjerenje u EU.

 

 

– Sada svijet mora čuti plač palestinske djece. Naša je dužnost pružiti ruku pomoći tim nevinim i potlačenim ljudima. To je ljudska dužnost – naglasio je Erdogan.

 

 

Također je rekao da će predstojeći summit Organizacije islamske suradnje (OIC) u Rijadu biti ključan za napore za prekid vatre u Gazi.

 

 

– Turska želi vidjeti mirnu Gazu kao dio suverene države Palestine s teritorijalnim integritetom i istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom unutar granica iz 1967. godine – rekao je Erdogan.

 

 

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Gari Koren izazvao je skandal rekavši da je Hrvatska shvatila s kim Izrael ima posla zbog takozvanog Domovinskog rata. Odmah je uslijedila isprika izraelskog ministra vanjskih poslova.

 

 

 

TEŠKE REČI ERDOGANA: Turski lider uporedio Gazu i Srebrenicu, optužio Izrael za masakr u Palestini, a onda se dotakao rata u BiH

 

(Kurir.rsAnadolija/Avaz)

(304)

TEŠKE RIJEČI ERDOGANA: Turski lider uporedio Gazu i Srebrenicu, optužio Izrael za masakr u Palestini, a onda se dotakao rata u BiH

| Slider, Vijesti |
About The Author
-