TELEFONSKI POZIV IZ ANKARE ZBOG JOŠ JEDNOG RATA KOJI SE RAZBUKTAVA: Recep Tayyip Erdogan razgovarao…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poziva međunarodnu zajednicu da sasluša prijedloge Ankare zasnovane na rješenju dvije države za trajno rješavanje pitanja.

 

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je telefonom razgovarao sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom o sukobu između Izraela i Palestine, javlja Anadolija.

 

 

Iz turske Direkcije za komunikacije saopšteno je da su lideri razgovarali o humanitarnoj situaciji u regionu tokom eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, kao i o naporima i neophodnim koracima potrebnim za obnovu mira.

 

Erdogan je rekao da su kršenja ljudskih prava nad nedužnim civilima u Gazi “neprihvatljiva”, a da Turska ulaže napore da im isporuči pomoć.

 

 

Dodaje se da je Erdogan naglasio važnost preduzimanja koraka zapadnih zemalja za smanjenje tenzija i uzdržavanja od koraka koji ne doprinose miru.

 

 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da sasluša prijedloge Turske zasnovane na rješenju dvije države za trajno rješenje sukoba.

 

 

“Ako se pristupi iskreno, moglo bi se pronaći rješenje koje bi donijelo olakšanje i regionu i svijetu”, rekao je Erdogan francuskom kolegi. Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu.

 

 

 

 

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”.

 

 

Izrael je uzvratio masivnim vazdušnim napadima na Gazu.

 

 

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardovanju Gaze je 1.537, dok je povrijeđeno 6.612 osoba.

 

 

 

 

Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

 

 

 

(SB)

(667)

TELEFONSKI POZIV IZ ANKARE ZBOG JOŠ JEDNOG RATA KOJI SE RAZBUKTAVA: Recep Tayyip Erdogan razgovarao…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-