Drama u Makedoniji: Trudnica i još dvoje migranata se utopili, policija hapsi aktiviste

Svjetske agencije prenose izvještaje o haotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi, među kojima je nekoliko hiljada djece, a pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A.

 

 

Skoro 2000 migranata krenulo je u ponedjeljak iz šatorskog naselja u okolici sjevernog grčkog grada Idomenija prema Makedoniji i dio se uspio probiti kroz ogradu, no makedonska policija objavila je kako će ih vratiti u Grčku.

 

Prva velika grupa migranata krenula je iz okolice Idomenija oko 10.30 sati, a potom je za njima krenula skupina od oko 500 ljudi, pokušavajući pronaći rupu u bodljikavoj žičanoj ogradi koju je Makedonija postavila kako bi spriječila stalan priljev izbjeglica čija su odredišta bogate zapadnoeuropske zemlje, prvenstveno Njemačka.

 

Svjetske agencije prenose izvještaje o haotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi, među kojima je nekoliko hiljada djece, a pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A. Svi ti izbjeglice i migranti čekaju na prijelaz u Makedoniju, iako su zemlje tzv. balkanske rute zatvorile svoje granice.

 

Teški uvjeti rezultirali su napetostima i provalom nasilja među migrantima koji se bore za hranu i ogrjev, s obzirom na niske temperature i kišu. Te su grčke vlasti počele migrantima dijeliti letke u kojima ih pozivaju da se upute u čvrste objekte i prihvatne centre diljem zemlje. Skupina, u kojoj je bilo puno obitelji, prešla je brežuljke, polja i čak i jednu rijeku da bi došla do te točke, formirajući “ljudski lanac” za prijelaz rijeke i dio ih se probio u susjednu Makedoniju. Britanska agencija prenosi kako su makedonski vojnici potrpali dio migranata u vojne kamione no nije jasno kud će ih odvesti.

 

Makedonska policija objavila je kako poduzima korake kako bi ih vratila u Grčku.

 

“Poduzimamo mjere kako bismo vratili grupu u Grčku”, rekla je glasnogovornica makedonske policije.

 

Troje mrtvih

“Pronađena su trupla triju osoba. Dvije sestre, od kojih je jedna bila trudna, i jedan muškarac utopili su se u Suvoj rijeci”, rekla je glasnogovornica makedonske policije Natalija Spirova Kordić.

 

Privedeni novinari i aktivisti koji su zatečeni kako pomažu ili s izbjeglicama prelaze granicu čekaju odluku suca u policijskoj postaji u mjestu Moin, 15 kilometara zapadno od Gevgelije. Među 28 privedenih je i aktivistica iz Hrvatske te fotograf agencije Reuters.

 

(159)

Drama u Makedoniji: Trudnica i još dvoje migranata se utopili, policija hapsi aktiviste

| Crna hronika, Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-