Sve je u Vučićevim rukama: Ko se boji izbora u Srbiji?

Opozicija najavljuje nove metode borbe na jesen i oštrije mjere otpora.

 

 

Paralelno s protestima u Srbiji traje licitiranje datumom novih izbora.

 

 

Kao najizvjesniji termin vanrednih parlamentarnih izbora spominje se termin za redovne lokalne izbore, na proljeće sljedeće godine.

 

 

Međutim, sve češće se govori o tome da bi neki izbori mogli biti već u decembru ove godine.

 

 

Traju prepucavanja

 

Istovremeno, u medijima traje prepucavanje pripadnika vlasti i opozicije u kojem vlasti tvrde da “opozicija navodno želi izbore, ali moli Boga da ih ne bude”.

 

 

Dodatnu konfuziju je izazvao i stav dijela opozicije koja stoji iza protesta “Srbija protiv nasilja” i koja poručuje kako nema izbora ako se ne ispune zahtjevi protesta.

 

 

Opozicija najavljuje nove metode borbe na jesen i oštrije mjere otpora.

 

 

Pretpostavlja se da će od uspjeha te taktike ovisiti i daljnji stav oko insistiranja na ispunjavanju uvjeta prije izlaska na biračka mjesta.

 

 

Pokušaj da se organizatorima spomenutih protesta priključe desničarske stranke vrlo brzo je odbačen. To je najvjerovatnije zatvorilo priču o okupljanju opozicije u jednu predizbornu kolonu.

 

 

Politolog Dejan Bursać smatra da je najizvjesnija opcija održavanje redovnih lokalnih i vanrednih parlamentarnih izbora u isto vrijeme „jer se tako promoviraju liste vladajuće stranke na lokalnom nivou, gdje će neke lokalne probleme zasjeniti nacionalna kampanja”.

 

 

Svjestan popularnosti

 

„Vučić je svjestan da je najpopularniji političar i da će time pogurati liste Srpske napredne stranke na lokalnoj razini”, ocjenjuje Bursać za DW.

 

 

No, kako kaže Vladimir Pejić iz agencije za ispitivanje javnog mnijenja Faktor plus, još je u igri dosta mogućih kombinacija izbora.

 

 

“Imamo mogućnost da budu razdvojeni parlamentarni i lokalni izbori. Postoji varijanta da budu u isto vrijeme, ali bez beogradskih izbora.

 

 

Moguće je da imamo i samo redovne lokalne izbore“, kaže Pejić.

 

 

On misli da na proljeće sljedeće godine možemo očekivati vanredne parlamentarne i redovne lokalne izbore u isto vrijeme, i da je to sve što se tiče izbora.

 

 

“Vjerovatno će tu doći do nekog političkog nadmudrivanja. Recimo, ako Vučić najavi izbore na proljeće da opozicija traži da oni budu ranije, ili obrnuto“, ocjenjuje Pejić.

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno istaknuo da opozicija nije tražila beogradske izbore, ali je poručio kako oni mogu biti organizirani „kada se dogovorimo”.

 

 

“Kažite kada želite izbore. Decembar, april ili maj”, rekao je Vučić u svom stilu.

 

 

Opozicija s druge strane podsjeća da izbore u prijestonici traži već mjesecima. Međutim, kažu da Vučić nema hrabrosti da ih raspiše.

 

 

Razdvajanje izbora

 

Opozicija inače želi razdvajanje beogradskih i drugih razina nivoa. Ali, odgovor Aleksandra Vučića je da će oko ovog pitanja odlučiti vlasti.

 

 

„Nije realno da imamo beogradske izbore, jer je to jedino političko bojno polje na kome je moguće da SNS izgubi.

 

 

SNS nije stranka koja će se u to upustiti, posebno zato što i Aleksandar Šapić (gradonačelnik Beograda, op. a.) nije neki kandidat. Čak bi moglo biti nekih internih problema zbog toga unutar SNS“, kaže Bursać.

 

 

Vladimir Pejić smatra da izbori u Beogradu potajno ne odgovaraju ni opoziciji, kao ni vlastima.

 

 

“Vlastima zato što je činjenica da je Beograd dio zemlje u kojem najslabije stoje, što ne znači da bi izgubili, ali svakako nisu najsigurniji.

 

 

S druge strane, postoji mit da opozicija najbolje stoji u Beogradu, i u slučaju da izgubi izbore to bi bilo jako deprimirajuće i za opozicione stranke i njihove birače.

 

 

Prije mislim da će opozicija insistirati na razdvajanju lokalnih i republičkih izbora, i procjenjujem da beogradske izbore nećemo imati ni na proljeće“, dodaje Pejić.

 

(DW)

(56)

Sve je u Vučićevim rukama: Ko se boji izbora u Srbiji?

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-