STRANCI ŠOKIRANI – BOSANCI U ČUDU: Pogledajte šta Dodik hoće da uradi za Bosnu i Hercegovinu…

Sve češće se u javnosti pominje mogućnost da se lider SNSD-a Milorad Dodik na općim izborima 2018. godine kandidira za srpskog člana Predsjedništva BiH. Analitičari kažu, za očekivati je njegovu kandidaturu ukoliko želji ostati na političkoj sceni. Dodaju, nesumnjivo je da se Milorad Dodik neće povući tek tako.

 

Dva puta je biran za predsjednika RS. Treći put nema pravo da se kandiduje na ovu poziciju. O kandidaturi za člana Predsjedništva Dodik je nedavno govorio u intervjuu za TV1 kazavši da je to nešto što mu stoji na raspolaganju, a da li ću ili neće to će odlučiti narod.

“Sada izgleda da imam veliku podršku koja prelazi 60%“, rekao je Dodik za TV1.

Analitičari kažu da ako Dodik želi izlaziti na izbore jedina realna opcija je upravo pozicija člana predsjedništva.

“Ovom najavom on šalje poruku, on jednostavno, ne da nije politički politički nestao nego naprotiv planira da još aktivniji bude na političkom sceni i iduće dvije godine. Odnosno idućih šest ako dođe do te vrste kandidature. Više je nego jasno da opozicija u ovom trenutku ne bi imala kandidata koji bi mogao da mu bude pandan na tom nivou“, nvodi u izjavi za TV1 politički analitičar Aleksandar Trifunović.

Drugo mišljenje je da bi na sljedećim općim izborima građani mogli da prisustvuju “velikom političkom derbiju”, odnosno direktnoj izbornoj konfrontaciji lidera SNSD-a i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića. Prema Trifunovićevom mišljenju pozicija člana Predsjedništva BiH je idealna za politiku Milorada Dodika.

„On bira političke funkcije koje ne nose neku veliku odgovornost, sva kritika vlasti, u ovom trenutku i ako postoji, ona je vrlo mala u RS, al ona se tiče izvršne vlasti. I kritike i komentari idu ka vladi i ministrima. Ne idu kabinetu predsjednika pošto on ne vodi tu politiku, pošto je moć Milorada Dodika više nego jasna“, kaže Trifunović.

Pozicija srpskog člana Predsjedništva je jedina pozicija koju su SNSD i njegovi koalicioni partneri potpuno izgubili na prošlim parlamentarnim izborima.

(86)

STRANCI ŠOKIRANI – BOSANCI U ČUDU: Pogledajte šta Dodik hoće da uradi za Bosnu i Hercegovinu…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-