POLICIJA UHAPSILA VESNU ŠVANCER: Zastupnica SBB-a osumnjičena za zloupotrebu položaja!

Dana 20.04.2018. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Globus“, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

 

 

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda Tuzla na području Tuzle lišeno je slobode lice inicijala S.K. iz Gračanice, a na području Zenice lišeno je slobode lice inicijala V.Š. iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je lice V.Š. počinilo produženo krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, a lice S.K. krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. a u vezi sa članom 33. KZ F BiH.

 

Prema pouzdanim informacijama našeg portala, lice V.Š. je Vesna Švancer, zastupnica SBB-s Fahrudina Radončića u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

 

U saiopćenju se navodi da su prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih lica izuzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem gore navedenog krivičnog djela.

 

Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok su asistenciju prilikom realizacije današnjih aktivnosti pružili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 

Podsjećamo, Vesna Švancer, potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, osuđena je na uslovnu kaznu u trajanju šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog krivičnog djela pravara.

 

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ranije je podiglo optužnicu protiv potpredsjednice Parlamenta FBiH Vesne Švancer iz Saveza za bolju budućnost (SBB) zbog rivičnog djela prevara.

 

“Švancer je u maju 2013. godine s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist lažno prikazala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura te da će dobiveni novac predati osobi D. V. Međutim, navedeni iznos Švancer je prisvojila sebi oštetivši D. V. za navedeni iznos, kazali su za N1 u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona”, nav3deno je u presudi.

 

Švancer je na općim izborima 2014. godine kaao kaandidatkinja SBB-a, dobila 1.644 glasa i u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine ušla je preko kompenzacijske liste.

 

Na mjesto potpredsjednice Predstavničkog doma FBiH imenovana je 28. oktobra 2015. godine nakon što je sa ove pozicije razriješen dužnosti Saša Mitrović iz DF-a.

(916)

POLICIJA UHAPSILA VESNU ŠVANCER: Zastupnica SBB-a osumnjičena za zloupotrebu položaja!

About The Author
-