STIGAO OPASNI VIRUS “ZIKA”: Evo šta građani trebaju znati o njemu i kako se čuvati!

Američke vlasti već su upozorile trudnice da ne putuju u države u kojima se pojavio opasni virus.

 

Najmanje jedna osoba na Starom kontinentu, konkretno u Danskoj, zaražena je virusom Zika koji prenose komarci, a koji uzrokuje bolest posebno opasnu za trudnice i novorođenčad, prenosi Reuters, pozivajući se na danske medije.

Zaražen je danski državljanin koji je putovao van zemlje, a boravio je u Južnoj i Centralnoj Americi, objavili su državni mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.

Virus Zika prenosi se ugrizom komaraca, a ne može doći do prelaska virusa sa čovjeka na čovjeka. Prvi simptomi bolesti karakterišu se groznicom, osipom, bolovima u zglobovima i osjetljivim očima koje poprimaju crvenkastu boju.

Grupa najvećeg rizika su trudnice zbog činjenice da se virus povezuje sa opasnim defektima kod novorođenčadi.

Trenutno ne postoji vakcina ili lijek za ovaj virus.

Ozbiljnost situacije očituje se u reakciji predsjednika SAD Baracka Obame koji je pozvao na brzi pronalazak lijekova i vakcina koji bi suzbili širenje bolesti, a čija se značajnija prisutnost očekuje i u toj državi.

U Rio de Janeiru (Brazil) vlasti se trude da dekontaminacijom pokažu spremnost za organizaciju predstojećeg karnevala, ali i Olimpijskih igara koje su zakazane za ljeto.

UPOZORENJE WHO. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da bi se virus “Zika” mogao proširiti na gotovo cijelom području Sjeverne i Južne Amerike. Naučnici istražuju moguće negativne posljedice virusa na fetus. Američke vlasti već su upozorile trudnice da ne putuju u države u kojima se pojavio virus.

Sve je počelo u maju prošle godine, kada je u Brazilu zabilježen prvi slučaj zaraze virusom “Zika”. U pomoć je bila pozvana i vojska, ali ni to nije uspjelo spriječiti širenje virusa. Prema zvaničnim procjenama, njime je u Brazilu trenutno zaraženo 1,5 miliona ljudi. Virus prenose komarci i obično nije opasan za odrasle.

Međutim, brazilske vlasti sumnjaju da izaziva mikrocefaliju, neurološko stanje kod kojeg se novorođenčetu ne razvijaju glava i mozak. Veza još nije potvrđena, ali sve je više slučajeva mikrocefalije u El Salvadoru, Ekvadoru i Kolumbiji. Ove države pozvale su žene da odlože trudnoću.

Nekoliko slučajeva zabilježeno je i u SAD, pa američke vlasti savjetuju građanima da ne putuju u dijelove svijeta gdje je registrovan virus “Zika”.

STRAHUJE SE OD ŠIRENJA. “Zabrinuti smo zbog mogućih komplikacija u razvoju fetusa koje može izazvati virus ‘Zika’. Trudnicama savjetujemo da, ako je moguće, ne putuju u problematična područja”, kazala je Beth Bell iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virus ‘Zika’ je zabilježen u 21 državi Sjeverne i Južne Amerike. Vjeruje se da će se proširiti u svim državama regiona, osim u Čileu i Kanadi, u kojima ne žive komarci koji prenose virus. Za sada nema ni vakcine, ni lijeka.

Na jugu Meksika već su preventivno počeli zaprašivati javne prostore i kuće.

“Nećemo zaustaviti širenje virusa, kao što nismo zaustavili ni ‘Denga’ virus. Njega prenosi ista vrsta komarca. Moramo pokušati spriječiti razmnožavanje komaraca i učiniti sve da izbjegnemo ubod. Kako? Pa, trebamo nositi duge rukave i nogavice. Koristiti sredstvo koje odbija komarce”, rekao je Pablo Kuri Iz Agencije za promociju zdravlja.

Sve se ovo dešava samo nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara u Brazilu, gdje BI veliki broj posjetilaca također mogao biti izložen riziku od zaraze virusom “Zika”.

 

 

 

 

Izvor: Al Jazeera

(46)

STIGAO OPASNI VIRUS “ZIKA”: Evo šta građani trebaju znati o njemu i kako se čuvati!

| Korisni savjeti, Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-